ГоловнаСвіт

Велика частина Туреччини залишилася без світла

Турецький прем'єр назвав причиною блекауту пошкодження на лініях електропередачі між Туреччиною і Європою

Велика частина Туреччини залишилася без світла
архив
Фото: 7dniv.info

У Туреччині десятки міст і провінцій залишилися без світла та електроенергії: не їздить громадський транспорт, зупинилася робота на фабриках і в офісах.

Як пише інформаційне агентство "Доган", відключення енергії торкнулося майже всієї Туреччини, за винятком міста Ван на сході країни (поставки електрики у цю частину Туреччини забезпечує Іран), інформує ВВС.

Зупинено рух метро і трамваїв у Стамбулі, Анкарі та трьох інших великих містах. За деякими оцінками, блекаут міг торкнутися двох десятків населених пунктів.

У Стамбулі не працюють світлофори, на дорогах затори, ситуацію намагаються залагодити співробітники поліції, які вручну регулюють рух. Пожежні служби допомагають визволяти людей, які застрягли у ліфтах.

Міністерство енергетики організувало екстрений центр для ліквідації наслідків блекауту.

У Турецькій електричній компанії повідомили, що йдеться про найбільшу за останні 15 років проблему з подачею енергії. За їхньою оцінкою, електрика є лише на 15% території Анкари і Стамбула.

У відомстві вважають, що блекаут стався через пошкодження на лініях електропередачі, котра зв'язує Туреччину з рештою Європи. Відновити ситуацію, за оцінкою компанії, вдасться лише через кілька годин.

Влада наразі не може назвати причину події.

Відповідаючи на запитання про те, чи міг теракт стати причиною блекауту, прем'єр-міністр країни Ахмет Давутоглу сказав, що перевіряються всі версії.

"Це була помилка оператора, технічні проблеми чи кібератака?.. Ми уважно вивчаємо ситуацію", - сказав міністр енергетики Танер Їлдиз.

У союзі електроенергетиків вважають, що причиною відключення світла могла стати відмова приватних постачальників продавати електрику за низькими цінами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram