ГоловнаСвіт

Обама: в Ірану з'явився унікальний шанс поліпшити відносини зі США

На думку американського лідера, Іран може зайнятися розвитком торгівлі та залучити іноземні інвестиції

Обама: в Ірану з'явився унікальний шанс поліпшити відносини зі США
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама заявив, що в Ірану з'явилася унікальна можливість значно поліпшити відносини з США і вирішити питання іранської ядерної програми мирним шляхом.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Цей момент може не скоро повторитися. Я вважаю, що у наших націй є історична можливість вирішити питання щодо ядерної програми Ірану мирним шляхом. Ми не можемо упустити цей шанс", - заявив президент США у зверненні до громадян республіки напередодні Навруза - іранського Нового року. Він підкреслив, що "ці дні і тижні матимуть вирішальне значення".

"У переговорах щодо ядерної програми досягнуто певного прогресу, проте залишається і кілька розбіжностей. Деякі люди, як в Ірані, так і в США, як і раніше виступають проти дипломатичного вирішення цього питання", - зазначив Обама.

За його словами, Тегерана має два шляхи: ізоляція Ірану і збереження санкцій або ж розвиток торгівлі та іноземні інвестиції. "Це те, що сьогодні поставлено на карту", - зазначив американський лідер.

Переговори про суперечливу іранську ядерну програму між міжнародною "шісткою" (Росія, Китай, Франція, Німеччина, Великобританія, США) і Тегераном поновилися у 2013 році після того, як президентом Ірану обрали Хасана Рухані. Він пообіцяв, що зробить кроки для виходу держави з міжнародної ізоляції. Очікується, що до кінця березня укладуть рамкову угоду з Тегераном, а до 30 липня - остаточну.

Країни Заходу вважають, що Іран має намір створити ядерну зброю. Тегеран, однак, наполягає на виключно мирному характері своєї ядерної діяльності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram