ГоловнаСвіт

Ізраїльські військові застрелили 20-річного палестинця

Ізраїльська армія пояснила інцидент "неминучою небезпекою" життя військових

Ізраїльські військові застрелили 20-річного палестинця
архив
Фото: EPA/UPG

Ізраїльські військові застрелили 20-річного палестинця під час заворушень на Західному березі Йордану.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Інцидент стався під час заворушень у таборі біженців Дхейше поблизу Віфлеєма. За словами представника Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), палестинці почали кидати каміння і запальні бомби в ізраїльських солдатів, один із військовослужбовців отримав поранення. У відповідь військові, "відчувши неминучу небезпеку", мусили відкрити вогонь, зазначили в ЦАХАЛ.

Унаслідок стрілянини було вбито 20-річний Джихад аль-Джафарі (Jihad al-Jaafari).

Палестинці розглядають Східний Єрусалим, Західний берег Йордану і сектор Гази як основу своєї майбутньої держави.

Ізраїль, однак, вважає весь Єрусалим своєю неподільною столицею - статус, який відкидає міжнародна спільнота, - і хоче зберегти за собою поселення на Західному березі в рамках будь-якої можливої мирної угоди з Палестиною. Палестинці, зі свого боку, вимагають припинити будівництво єврейських поселень на окупованих Ізраїлем територіях і повернення єврейської держави в кордони, що існували до Шестиденної війни 1967 року.

Наразі Західним берегом управляє ізраїльська армія, яка, тим не менше, дозволяє палестинцям здійснювати обмежене самоврядування у деяких районах.

Останні мирні переговори між палестинцями та ізраїльтянами зайшли в глухий кут у квітні 2014 року, після того, як палестинський рух ФАТХ Махмуда Аббаса уклав перемир'я з ісламістським рухом ХАМАС, що контролює сектор Гази. Тоді ж ФАТХ і ХАМАС оголосили про врегулювання семирічного конфлікту, а також домовилися сформувати єдиний уряд і провести загальні вибори.

Державу Палестина проголошено 15 листопада 1988 року в Алжирі на позачерговій сесії Національної ради Палестини. Де-факто визнання палестинської держави у 2012 році схвалила Генеральна Асамблея ООН. За 26 років як державу Палестину визнали близько 140 країн, у багатьох європейських державах у Палестині є дипломатичні місії.

Нагадаємо, що 2 грудня парламент Франції визнав Державу Палестина. Символічні резолюції ухвалили в парламентах Великобританії та Ірландії. 30 жовтня Палестину як державу визнала Швеція, яка стала першою країною-членом Євросоюзу, чий уряд пішов на такий крок. Ізраїль того ж дня на знак протесту ухвалив рішення відкликати посла зі Стокгольма. 17 грудня Європарламент підтримав процес визнання країнами ЄС Держави Палестина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram