ГоловнаСвіт

У Бельгії підвищено рівень терористичної загрози

Бельгійські спецслужби ліквідували двох ісламістів, 13 осіб заарештовано

У Бельгії підвищено рівень терористичної загрози
Бельгийская полиция в Вервье
Фото: EPA/UPG

У декотрих районах Бельгії влада підвищила рівень загрози національній безпеці після проведення антитерористичної операції в місті Верв'є в четвер, 15 січня.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами представника бельгійської прокуратури Еріка ван дер Зіпта (Eric Van Der Sypt), поліція Бельгії проводить щонайменше 10 операцій для виявлення та затримання ісламістів. За підсумками вже проведених операцій було затримано 13 осіб, уточнює Рейтер.

У бельгійській прокуратурі заявили, що у квартирі в місті Верв'є знайшли зброю та вибухівку, а також поліцейську уніформу, що може свідчити про підготовку ісламістами нападів на поліцейські дільниці.

Наразі проходить друга спецоперація в місті Верв'є.

У четвер під час першої операції у Верв'є вбили двох терористів. Це сталося під час штурму поліцією міського вокзалу. Ще одну людину заарештували. Ніхто з поліцейських і випадкових свідків не постраждав. Як уточнює телеканал RTBF, ліквідованим ісламістам було близько 20 років.

За словами Еріка ван дер Зіпта, підозрювані повернулися із Сирії, вони відкрили вогонь по спеціальних підрозділах поліції.

За даними прокуратури, група готувалася здійснити великі теракти в Бельгії найближчим часом. Представник прокуратури додав, що правоохоронні органи не мають доказів причетності передбачуваних терористів до атак у Парижі.

Раніше в Бельгії затримали підозрюваного в продажу зброї Амеді Кулібалі, який влаштував теракт у Парижі.

Нагадаємо, у Франції в результаті терактів 7-9 січня загинули 17 людей. 7 січня в Парижі брати Куаші і один їхній спільник розстріляли в редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo (який, зокрема, публікував карикатури на пророка Мухаммеда) 12 осіб.

Наступного дня в Монружі на південь від столиці Франції терорист Амеді Кулібалі застрелив жінку-поліцейського.

9 січня в магазині кошерних продуктів у Парижі той самий Кулібалі захопив близько 20 заручників і убив чотирьох із них. Трьох основних терористів знищили, один підозрюваний здався поліції. Єменське крило угруповання "Аль-Каїда" взяло на себе відповідальність за напад на Charlie Hebdo.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram