ГоловнаСвіт

Влада Каталонії проведе неофіційне опитування замість референдуму

Прем'єр Іспанії привітав заяву каталонської влади

Влада Каталонії проведе неофіційне опитування замість референдуму
Артур Мас
Фото: EPA/UPG

У Барселоні вирішили провести неофіційне опитування замість запланованого на 9 листопада референдуму про незалежність Каталонії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами президента Каталонії Артура Маса, 9 листопада відбуватимуться консультації. "Приміщення для голосування будуть відчинені, встановлять урни, роздаватимуть бюлетені, і всі жителі регіону від 16 років зможуть проголосувати", - розповів голова Каталонії Артур Мас. Він також зазначив, що консультації не будуть остаточними і стануть попередником вирішальної фази, тобто референдуму.

Мас також зазначив, що Іспанія - це "реальний і потужний супротивник, який відкидає можливість голосування".

Раніше влада Каталонії відмовилася від призначеного на 9 листопада референдуму через призупинення на п'ять місяців декрету про його проведення конституційним судом Іспанії.

У Каталонії підкреслюють необхідність незалежності, оскільки влада Іспанії занижує бюджетні витрати для регіону.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой привітав заяву Маса і закликав каталонську владу до діалогу.

"Той факт, що референдум не відбудеться - відмінна новина. Ми повинні піти на певні речі, повинні розпочати діалог, нам потрібно поговорити. Багато з нас хочуть жити разом, тому що ми багато чого зробили разом", - сказав він, виступаючи в Мадриді.

Результати проведеного раніше центром громадської думки Omnibus опитування показали, що 58,8% респондентів "повністю" або "переважно" згодні з тим, що Каталонія повинна стати державою. Проти цього виступають 31,9% опитаних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram