ГоловнаСвіт

Спалах лихоманки Ебола загрожує сільському господарству Західної Африки, - ООН

У певних країнах Африки відзначаються перебої в торгівлі продуктами і зростання цін на продовольство

Спалах лихоманки Ебола загрожує сільському господарству Західної Африки, - ООН
Фото: EPA/UPG

Спалах лихоманки Ебола ставить під загрозу сільське господарство в постраждалих країнах, попереджає Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО), інформує агентство Рейтер

З прес-релізу ФАО випливає, що у Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне вже відзначаються перебої в торгівлі харчовими продуктами, зростання цін на продовольство і зниження його доступності. Крім того, нестача робочої сили ставить майбутній збір урожаю під загрозу.

"Карантинні зони та обмеження на пересування населення, спрямовано на боротьбу з поширенням вірусу, хоча і є необхідними заходами, але привели до різкого скорочення обсягу торгівлі продовольством. Це призвело до панічного скуповування, дефіциту продовольства і значного зростання продовольчих цін на деякі сировинні товари, особливо в міських центрах", - йдеться в прес-релізі.

Разом з тим, збір врожай двох основних сільськогосподарських культур - рису і кукурудзи - почнеться тут за кілька тижнів.

Регіональний представник ФАО у країнах Африки Букар Тіджані заявив, що, оскільки збір основного врожаю перебуває під загрозою, а торгівлю і пересування товарів суворо обмежено, "продовольча незабезпеченість наростатиме протягом найближчих тижнів і місяців". Така ситуація матиме довгострокові наслідки для фермерів і сільської економіки, додав він.

За даними ФАО, ще до спалаху лихоманки Ебола домашні господарства в деяких постраждалих регіонах витрачали до 80% своїх доходів на продукти харчування. Нещодавні скачки цін привели до того, що продовольство стає для них недосяжним.

Для задоволення короткострокових потреб у продовольчій допомозі Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) розпочала реалізацію регіональної програми, в рамках якої передбачається доставка 65 тис. тонн продовольства для 1,3 млн осіб.

ФАО приєдналася до скоординованих зусиль ООН на підтримку постраждалих країн, постійно координує свої дії з ВООЗ та іншими організаціями та направила фахівців у Західну Африку для надання технічної та логістичної допомоги.

За оприлюдненими ВООЗ даними, спалах лихоманки Ебола в Західній Африці забрала життя 1552 осіб. Загальна кількість тих, що заразилися становить 3062 чоловік. Спалах вірусу торкнувся Сьєрра-Леоне, Ліберії, Гвінеї і Нігерії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram