ГоловнаСвіт

США пообіцяли позбавити Афганістан фіндопомоги у разі військового перевороту

Опозиційний кандидат у президенти вимагає перевірки виборчих дільниць

США пообіцяли позбавити Афганістан фіндопомоги у разі військового перевороту
Джон Керри
Фото: EPA/UPG

Голова Держдепу США Джон Керрі пригрозив, що позбавить Кабул фінансової підтримки, якщо за підсумками виборів до влади не прийде президент, обраний законним шляхом.

Про це 8 липня повідомляє агентство Рейтер. Приводом для такої заяви стали останні події навколо виборів президента Афганістану. Так, після того, як місцевий виборчком повідомив про те, що в гонці лідирує колишній голова Мінфіну Ашраф Гані Ахмадзай, опозиційний кандидат Абдулла Абдулла звинуватив владу в масових фальсифікаціях, відмовився визнати результати виборів і попередив, що готовий сформувати паралельний уряд.

За словами Керрі, будь-яка спроба неконституційним шляхом захопити владу в Афганістані обернеться тим, що міжнародна спільнота припинить підтримувати Кабул. При цьому Держдеп зажадав ретельно розслідувати всі випадки порушень на виборах, інакше легітимність нового президента опиниться під питанням.

Напередодні прес-секретар Держдепу Джен Псакі заявила, що у Вашингтоні цілком готові до того, що під час перерахунку голосів у разі фальсифікацій результати виборів можуть змінитися.

За останніми даними виборчої комісії Афганістану, лідирує Ашраф Гані з 56,44% голосів. Абдуллу Абдуллу підтримали 43,56% виборців, що на 1,5% менше, ніж він набрав у першому турі. Прихильники Абдулли вимагають перевірити 11 тисяч виборчих дільниць, заявляючи, що люди Гані масово підкуповували спостерігачів. Остаточні результати голосування стануть відомі 24 липня, а вже 2 серпня пройде інавгурація нового президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram