ГоловнаСвіт

У РФ заявили, що угода Молдови з ЄС порушує права придністровців

Москва має намір надавати всебічну підтримку невизнаній республіці

У РФ заявили, що угода Молдови з ЄС порушує права придністровців
Дмитрий Рогозин
Фото: http://lenta.ru

Віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін заявив, що угода про асоціацію Молдови з Євросоюзом порушує основоположні права жителів Придністров'я, тому Росія надаватиме цьому регіону всіляку підтримку, щоб забезпечити гідний рівень життя придністровців, інформує РИА Новости.

У середу представники міністерств і відомств РФ і невизнаної республіки підписали низку меморандумів про співпрацю в торговельно-економічній, культурній та науково-освітній галузі. За словами Рогозіна, ці угоди - перший крок на шляху підтримки економіки Придністров'я з боку Росії. Він також нагадав, що до сьогоднішнього моменту Придністров'я поставляло вироблену у себе продукцію переважно в країни ЄС.

"Але позиція Кишинева йшла врозріз з природною логікою життя. 700 тисяч молдаван працюють в якості трудових мігрантів у Російській Федерації. Це найпотужніші надходження до бюджету Молдови", - сказав Рогозін.

За його словами, при цьому Кишинів підписує угоду про асоціацію не з Митним союзом або Євразійським союзом, а з ЄС. "Логіки в цьому немає", - зазначив віце-прем'єр. Він додав, що керівництво Молдови не рахується з тим економічним становищем, в яке воно кидає придністровські регіони. Громадян Придністров'я "затиснули, їх ізолювали, їх шантажують, з ними не рахуються при підписанні угоди з Брюсселем", - сказав віце-прем'єр.

Рогозін також зазначив, що в цій ситуації РФ не може бути байдужою і повинна вжити певних заходів. "Ми будемо діяти далі, будемо працювати, звичайно, і з Кишиневом. Сподіваюся на найближчий контакт з кишинівським керівництвом, щоб пояснити йому, що є основоположні права людини, які прописані Статутом ООН. Одне з таких прав - право на життя, право на економічне благополуччя. Сьогодні ці фундаментальні права жителів Придністров'я порушуються Республікою Молдова і тими, хто стоїть за підписанням асоціації з Євросоюзом", - сказав Рогозін.

"Нам потрібна дружня Молдова. Нам вкрай важливо зберегти мир у цьому регіоні", - підкреслив заступник глави уряду. Він зазначив, що Росія чітко виконує всі свої міжнародні зобов'язання. "І в цій ситуації ми будемо звертатися до такої незвичайної практики, яку нам дозволяють і міжнародне право, і наша Конституція, - будемо надавати всіляку підтримку, щоб Придністров'я змогло гідно пережити цей непростий період", - сказав Рогозін.

Нагадаємо, 27 червня Україна, Грузія та Молдова підписали угоду про асоціацію з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram