ГоловнаСвіт

У Литві провалився референдум про заборону продажу землі іноземцям

Через низьку явку виборців

У Литві провалився референдум про заборону продажу землі іноземцям
Фото: rus.tvnet.lv

У Литві провалився референдум про заборону продажу землі іноземцям.

Як повідомляє Delfi.lt, причиною стала низька явка.

У голосуванні в неділю, 29 червня, взяли участь лише 15% виборців. Більшість із них (близько 70%) підтримали заборону, однак явка виявилася занадто низькою. Щоб референдум відбувся, проголосувати мали не менш ніж 50% виборців.

ЦВК Литви констатувала, що громадян, які проголосували за заборону, виявилося менше, ніж ініціаторів референдуму (менш ніж 300 тисяч осіб).

На всенародне обговорення винесли поправки до конституції, що забороняють продавати землю іноземним громадянам та юридичним особам. Організатори плебісциту вважали, що так забезпечують збереження цілісності Литви і захищають інтереси місцевих фермерів. Провал заходу, як зазначає портал, вони пояснюють тим, що голосування проведено в невідповідний час (коли багато людей у літніх відпустках або проводять вихідні поза домом).

Як зазначає REGNUM, заборона на продаж землі іноземцям була чинною в республіці раніше, однак із середини 2014-го втрачає чинність. На референдумі, відповідно, передбачалося продовжити термін дії цих обмежень.

Ініціативу проведення плебісциту у квітні 2014-го підтримав парламент Литви. Критики цієї ідеї, зі свого боку, заявляли, що вона суперечить зобов'язанням Литви як члена Євросоюзу, оскільки передбачає заборону на продаж земельних ділянок громадянам держав ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram