ГоловнаСвіт

Іракські ісламісти планують атакувати Британію, - Кемерон

Президент Ірану пообіцяв захищати священні шиїтські місця в Іраку

Іракські ісламісти планують атакувати Британію, - Кемерон
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що сунітські ісламісти, які зараз ведуть антиурядовий наступ в Іраку, планують атакувати Великобританію, а "неконтрольовані урядом місця" ісламської республіки, де діють бойовики, необхідно повернути під контроль влади.

Про це 18 червня повідомляє агентство Рейтер.

Заява Кемерона пролунала на тлі обіцянки президента Ірану Хасана Рухані захищати священні шиїтські місця в Іраку, де сунітські бойовики зараз намагаються встановити контроль над найбільшим в Іраку нафтопереробним заводом, зазначає Рейтер.

Британська влада виключає будь-яке військове втручання в ситуацію в Іраку, однак направила "оперативну розвідувальну команду" до Багдада і надає країні гуманітарну допомогу. Окрім того, в Лондоні обіцяли жорстко покарати британців, які вирушать до Іраку, щоб битися на боці повстанців.

Водночас Кемерон, який у середу провів засідання Національної ради безпеки Великобританії, на якому обговорювалося це питання, сказав, що його країна не може залишатися осторонь від конфлікту в Іраку.

"Я не згоден з тими людьми, які вважають, що ця ситуація з нами не пов'язана і, що якщо вони хочуть встановлення якогось радикального ісламістського режиму в Іраку, це на нас не вплине", - сказав прем'єр у зверненні до парламенту.

"Люди, які намагаються захопити територію і там встановити такий режим, також планують атакувати нас тут, в Об'єднаному Королівстві", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram