ГоловнаСвіт

На турецького прем'єра подали до суду за наклеп

Правляча партії Ердоагана вперше за 10 років може програти вибори

На турецького прем'єра подали до суду за наклеп
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Колишній соратник прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, ісламський проповідник Фетулла Гюлен, який проживає в США, подав на главу уряду до суду, звинувативши його в наклепі, повідомляє 4 січня агентство AFP.

Так, проповідник зажадав компенсації в розмірі 100 тисяч турецьких лір ($44,2 тис.) за заподіяну йому моральну шкоду, а також за збиток, завданий його репутації наклепницькими, на його думку, заявами Ердогана.

Гюлен, зокрема, образився на слова Ердогана про те, що він нібито створив в Туреччині паралельну систему управління державою, що складається з судів, поліції та прокуратури, в яких працюють виключно його прихильники. Більш того, прем'єр назвав цю структуру "імперією страху", з якою він без упину боротиметься. Він стверджує, що Гюлен за допомогою своїх прихильників планував повалення чинного уряду, і почав з гучних викриттів соратників Ердогана, спійманих поліцією та прокуратурою на корупції.

Організація "Хизмет", заснована проповідником, всі звинувачення заперечує, посилаючись на те, що Ердоган "сп'янів від влади" і не може адекватно оцінювати ситуацію. Крім того, прихильники організації заявили, що турецький прем'єр скочується в беззаконня, яке призведе до "вкрай небезпечних наслідків".

За останні два місяці за наказом Ердогана були заарештовані або позбулися роботи сотні поліцейських та суддів, запідозрених у співпраці з "Хизмет". Таким чином глава турецького уряду відреагував на корупційні викриття в його найближчому оточенні, зроблені в грудні 2013 року. Тоді прем'єр вкрай обурився тим фактом, що ані поліція, ані прокуратура не повідомили його про розслідування діяльності його соратників.

30 березня в Туреччині мають відбутися місцеві вибори, які Партія справедливості та розвитку, що очолює Ердоган, вперше за десятиліття може програти. Так, рейтинги опозиції в Туреччині зростають. Особливо тривожна для правлячої партії тенденція спостерігається в Стамбулі. Турецькі аналітики говорять, що втрата Стамбула для Ердогана, в минулому - мера цього міста, може стати найпотужнішим політичним і репутаційним ударом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram