ГоловнаСвіт

Китай провів перестановки у військовому командуванні

Зміна керівництва КНР відбудеться 8 листопада 2012 року.

Китай провів перестановки у військовому командуванні
Ма Сяотянь
Фото: EPA/UPG

Китай 23 жовтня, незадовго до зміни керівництва країни, здійснив ротації у військовому командуванні, повідомляє агентство Рейтер.

За даними державної телерадіомовної компанії CCTV, унаслідок цього 63-річного генерала Ма Сяотяня призначено командувачем ВПС Китаю замість 62-річного генерала Сюя Чіляна. Раніше Ма був однією з найпомітніших осіб китайської армії, виступав на форумах за кордоном і проводив переговори з американськими військовими чиновниками задля зміцнення довіри між двома найбільшими у світі економіками.

При цьому в доповіді CCTV не згадано, що надалі робитиме Сюй. Однак три незалежні джерела, які мають зв'язки з вищим керівництвом КНР і Народно-визвольною армією Китаю (НВАК), стверджують, що Сюй стане одним з двох віце-голів Центральної військової комісії (ЦВК).

ЦВК керує НВАК. При цьому існують дві ЦВК - державна і партійна, які зазвичай ідентичні за складом. Посада голови ЦВК є ключовою для всієї держави, і зазвичай її займає голова КНР.

Варто зазначити, що переважно уряд не коментує політичні перестановки до офіційної заяви.

Очікується, що Сюй відстоюватиме у ЦВК інтереси ВПС, зокрема розробку першого стелс-винищувача китайського виробництва.

На 18-му з'їзді партії, який відбудеться 8 листопада, голова КНР, прем'єр Держради КНР Вень Цзябао й інші лідери КНР відмовляться від своїх посад на користь нових лідерів.

Ху Цзіньтао, 69 років, поки що не оприлюднив планів свого виходу на пенсію, але, на відміну від Заходу, де колишні президенти і прем'єр-міністри, як правило, зникають з поля зору громадськості, китайські керівники прагнуть зберегти свій вплив, щоб уникнути можливих негативних політичних наслідків у майбутньому і зберегти свою спадщину.

Його найбільшим досягненням є налагодження дружніх стосунків із Тайванем, який Пекін вважає частиною своєї території. Дипломатичні відносини між КНР і Тайванем зіпсувалися після військових навчань, які Китай провів напередодні президентських виборів на Тайвані 1996 року. Зараз Тайвань і прилеглі острови контролює частково визнана держава Китайська Республіка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram