ГоловнаСвіт

В Австралії будують найшвидший радіотелескоп

Вартість проекту становить понад 2 мільярди доларів.

В Австралії будують найшвидший радіотелескоп

В Австралії офіційно відкрили ASKAP - першу фазу в будівництві найбільшого у світі радіотелескопа SKA (Square Kilometre Array - це масив антен площею один квадратний кілометр). Про це повідомляє офіційний сайт проекту.

ASKAP складається із 36 антен діаметром 12 метрів кожна. У повідомленні сказано, що заходи з підготовки телескопа до запуску вже розпочали. Вартість проекту становить близько 158 мільйонів доларів, а перші наукові дані повинні надійти до кінця 2012 - на початку 2013 років. Показово, що час роботи на телескопі вже розписано на п'ять років уперед.

Учені називають ASKAP найшвидшим радіотелескопом у світі. Для отримання повноцінного "знімка" в радіодіапазоні чорної діри Стрільця A * піде близько 10 тисяч годин комп'ютерної обробки при 400 знімках, зроблених сучасними радіотелескопами. Інтегрована система обробки даних в ASKAP дозволить зробити те саме приблизно за п'ять хвилин, використовуючи лише два фото, зроблені масивом.

Масив ASKAP вважають попередником SKA, який повинен стати найбільшим і найбільш чутливим радіотелескопом у світі. На ASKAP, окрім іншого, планують випробувати багато технологій, які стануть у нагоді під час його будівництва.

Будівництво SKA в Австралії мають намір розпочати 2016 року. Назву проект отримав тому, що площа всіх антен становитиме приблизно кілометр. Вартість проекту становить понад 2 мільярди доларів. Загалом телескоп складатиметься з декількох тисяч антен. Вони розподілятимуться на три категорії - низькочастотні, середньочастотні і тарілки.

Перший тип буде групою з 90 антен у колі з діаметром 100 метрів. Другий тип буде колом діаметром 60 метрів, викладеним елементами по 9 квадратних метрів кожен. Антени третього типу будуть 15-метровими тарілками. Масив буде розбитий на дві компоненти - одну розмістять в Австралії, іншу - в ПАР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram