ГоловнаСвіт

"Аль-Арабія" звинуватила Асада в спробах розпалити війну в Лівані

За даними телеканалу, сирійські спецслужби усували ліванських релігійних діячів.

"Аль-Арабія" звинуватила Асада в спробах розпалити війну в Лівані

Телеканал "Аль-Арабія" звинуватив президента Сирії Башара Асада в підготовці вбивств релігійних діячів в сусідньому Лівані з метою дестабілізувати обстановку в цій країні.

Цю інформацію канал передав в ефір в одній з передач, присвяченій подіям на Близькому Сході. Арабські журналісти стверджують, що програми засновані на секретних документах, які вони отримали від сирійських повстанців. Згідно з цими документами, спецслужби Сирії причетні до вбивства шейха Ахмада Абдель Вахіда, смерть якого спровокувала хвилю заворушень по всьому Лівану.

"Аль-Арабія" заявила, що отримала листування генерала Бассама Мерхеджа, глави служби безпеки президента Асада, і Хассана Абдель Рахмана, начальника відділу спеціальних операцій зовнішньої розвідки. Так, у листі від 5 квітня Мерхедж наказав Рахману ліквідувати всіх людей, прізвища яких значилися в особливому списку, однак список не додавався до документа. Більше того, він зажадав, щоб Рахман усунув відомих релігійних діячів з метою "спровокувати заворушення у Лівані, які неможливо буде зупинити".

Канал також нагадав, що наприкінці травня в Лівані сталася низка вбивств на релігійному ґрунті і масові заворушення, викликані вбивством на півночі країни суннітського шейха Ахмада Абдель Вахіда і богослова Мухаммеда Хусейна Мерхеба. Ці релігійні діячі відкрито підтримували сирійських повстанців і критикували режим Асада.

"Аль-Арабія" також стверджує, що згідно з іншим секретним документом, 12 травня 2012 року Рахман наказав якомусь військовослужбовцю відправитися до Лівану та виконати "місію 8/23". Через тиждень після відправлення цього наказу було вбито Шейха Абделя Вахіда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram