ГоловнаСвіт

Франція ухвалить найжорсткіший за 30 років бюджет

Експерти вважають, що французький уряд ризикує, але йде на прорахований ризик.

Франція ухвалить найжорсткіший за 30 років бюджет
архивное фото
Фото: polit.pro

Соціалістичний уряд президента Франції Франсуа Олланда розкрив плани про різке підвищення податків на бізнес і багатство, а також про безпрецедентне скорочення видатків, закладене в проект бюджету на 2013 рік.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Уряд планує заощадити близько 30 мільярдів євро ($39 млрд) за рахунок скорочення держвитрат і підвищення податків, щоб знизити дефіцит бюджету ВВП з 4,5% цього року до 3% наступного. Таким чином, проект бюджету на 2013-й рік буде найжорсткішим за останні 30 років.

"Це бюджет, який поверне країну до ладу. Це бюджет, який спрямовано на те, щоб повернути впевненість у собі і розірвати цю боргову спіраль, яка стає дедалі більшою", - заявив прем'єр-міністр Жан-Марк Айро, додавши, що цільовий показник зростання в 0,8% є "реалістичним і амбіційним".

Проте зростання безробіття і шквал даних, що вказують на економічну стагнацію, викликають побоювання, що темпи економічного зростання будуть менше від скромних 0,8%, на які Франція розраховує наступного року.

"Спроба збалансувати бюджет - це перший крок на шляху до економічного зростання у Франції. Зараз це досить ризиковано, оскільки існує ймовірність того, що якщо вони спробують зменшити урядові витрати, то ці заходи можуть негативно позначитися на зростанні. А якщо зростання знизиться, зросте дефіцит, і вони не зможуть збалансувати бюджет. Влада ризикує, але це прорахований ризик", - заявив професор Інституту політичних досліджень в Парижі Крістофер Бікертон.

Уряд йде на ці заходи, виконуючи вимоги базового документа єврозони - Пакту стабільності та зростання.

"Вважаю, французький уряд зараз досить скромно оцінює перспективи зростання 2013 року. Я думаю, що Франція наступного року вийде на цифру в 3%", - сказав експерт.

Нагадаємо, за останніми даними, у Франції більше ніж три мільйони безробітних. Ця цифра зареєстрована вперше з 1999 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram