ГоловнаСвіт

У Франції розігнали і спалили циганський табір

Роми завдавали марсельцям купу незручностей.

У Франції розігнали і спалили циганський табір

Під Марселем французи розігнали черговий циганський табір: місцеві жителі скаржилися, що з приходом кочівників збільшилася злочинність, і таке сусідство їм не подобалося. Заявивши про свої претензії владі, французи звернулася в поліцію, яка "без насильства" вигнала циган.

Кочівники завдавали марсельцям купу незручностей: через них в північній частині міста почастішали крадіжки, а мешканці страждали від того, що цигани "намагаються влізти в будинки і все довкола замурзати". Щоб позбутися напасті, жителі заявили в поліцію.

Приїхавши в табір, правоохоронці домоглися, щоб близько 35 циган спокійно залишили облюбоване ними всього кілька днів тому місце. Нікого не довелося навіть заарештовувати, відзначають в поліції. Коли кочівники пішли, місцеві жителі спалили все, що залишили після себе непрохані сусіди.

Таким чином циган станнім часом зганяють і в інших містах Франції, зазначає "Інтерфакс". У Парижі і Ліоні, за рішенням суду, табори зганяли з їхніх місць через невідповідність санітарним нормам.

Тема виселення циган була козирем нового президента Франції Олланда в боротьбі на виборах проти Саркозі. Олланд обіцяв, що, якщо стане президентом, насильницьких дій щодо циган більше не буде. Але проблема не вирішена досі: по країні досі кочують близько 15 тисяч циган із Румунії та Болгарії. Новий уряд оголосив, що спростить для кочівників вимоги найму на роботу. Проте гоніння тривають.

Єврокомісія неодноразово виступала проти вигнання циган, яке відбувалося ще за Саркозі. Турботу про циган пояснювали тим, що вони є повноправними громадянами ЄС. За словами правозахисників, з 2008 року, тобто з настанням світової фінансової кризи, більшість європейських країн посилювали міграційну політику, і жертвами суворих заходів стали саме цигани. У квітні 2010 року уряд Німеччини схвалив документ, згідно з яким близько десяти тисяч косовських циган висилалися на батьківщину. А наприкінці вересня 2011 року хвиля антициганських виступів прокотилася й по містах Болгарії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram