ГоловнаСвіт

Парламент Каталонії схвалив референдум про незалежність

Центральний уряд Іспанії відмовляється відпускати автономію.

Парламент Каталонії схвалив референдум про незалежність
архивное фото
Фото: tsn.ua

Парламент Каталонії схвалив проведення референдуму з питання про незалежність автономної області, незважаючи на те, що не отримав схвалення з боку центрального уряду Іспанії.

За рішення про проведення референдуму проголосували 84 з 131 депутата, переважно від націоналістичних партій.

Каталонія вносить 18% у ВВП Іспанії, проте економічна криза сприяє розпаленню сепаратистських настроїв серед каталонців. На сьогодні кожен четвертий працездатний іспанець є безробітним, а уряд посилює заходи економії, щоб утримати бюджетний дефіцит на рівні 6,3% і уникнути грецького сценарію.

Однак іспанський уряд готовий застосувати всі наявні юридичні механізми, щоб запобігти виходу Каталонії зі складу Іспанії.

Минулого тижня король Хуан Карлос і прем'єр-міністр Маріано Рахой закликали до національної єдності, щоб подолати найгірший за останні десятиліття економічний спад. Король звертався до духу єднання, який допоміг побудувати демократію після смерті диктатора Франсиско Франко 1975 року.

Нагадаємо, що на початку вересня законодавці каталонського муніципалітету Сан-Педро-де-Торельо оголосили про незалежність своєї території від іспанського уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram