ГоловнаСвіт

У Грузії виявили нові факти жорстокого поводження з ув'язненими

Президент Михайло Саакашвілі заявив про свій намір покарати винуватих.

У Грузії виявили нові факти жорстокого поводження з ув'язненими

Нові факти катувань і жорстокого поводження з ув'язненими виявлено в грузинських в'язницях, заявив міністр із виконання покарань, пробації та юридичної допомоги Георгій Тугуші на брифінгу у вівторок.

У Грузії вибухнув скандал через тортури в тюрмах. МВС республіки минулого вівторка повідомило про випадки жорстокого поводження з ув'язненими в Глданській в'язниці №8. За даними слідства, група співробітників в'язниці "нелюдськи поводилася з ув'язненими і знімала це на відео". Кілька правозахисних організацій засудили викриті факти порушення прав грузинських арештантів. Голова МВС цієї країни Бачо Ахалая подав у четвер у відставку, день перед тим оголосила про демісію міністр з виконання покарань. Колишній співробітник в'язниці, який оприлюднив відео, попросив про політичний притулок у Бельгії.

Президент Михайло Саакашвілі заявив про свій намір покарати винуватих. Прокуратура взяла під варту 11 осіб.

"Останніми днями ми почали роботу з виявлення фактів порушення прав ув'язнених, і крім тих фактів, які вже були виявлені, отримали інформацію про те, що в місцях виконання покарань були й інші випадки тортур і жорстокого поводження з ув'язненими, що відрізняються за формою від уже побачених (на відеокадрах)", - подає слова Тугуші агентство "Новини-Грузія".

Він зазначив, що міністерство вже "має інформацію про осіб, пов'язаних із фактами порушення прав ув'язнених".

Міністр з виконання покарань закликав ЗМІ утримуватися від подальшого поширення відеокадрів про тортури ув'язнених, зазначивши, що це може перешкодити відповідному реагуванню на них правоохоронних структур.

"Якщо ви маєте такі відеокадри і хочете, щоб влада змогла відреагувати на факти, прохання надати наявні у вас докази - анонімно чи особисто - прокуратурі та міністерству з виконання покарань", - заявив Тугуші.

МВС Грузії 18 вересня поширило частину вилучених у в'язниці відеозаписів, на яких зафіксовано факти знущань над арештантами в Глданській тюрмі. Того самого дня в грузинських соціальних мережах і в ефірі низки телеканалів були поширені ще жорстокіші кадри тортур у Глданській в'язниці, джерелом отримання яких названо колишнього співробітника закладу, який нині перебуває в Бельгії. Наступного дня, 19 вересня, телеканали оприлюднили відеозапис тортур неповнолітніх ув'язнених. Відеозаписи обурили громадськість і стали приводом для акцій протесту в Тбілісі і кількох містах країни.

Головна прокуратура розпочала слідство за фактами тортур ув'язнених у Глданській тюрмі згідно зі статтею 144-1 КК Грузії (катування) і статтею 144-3 КК (нелюдське або принизливе поводження). Наразі заарештовано 11 співробітників департаменту з виконання покарань міністерства з виконання покарань, пробації та юридичної допомоги. Тбіліський міський суд обрав щодо заарештованих як запобіжний захід попереднє ув'язнення. Ще одного колишнього співробітника в'язниці оголошено в розшук. Суд обрав йому запобіжний захід заочно.

З 19 вересня апарат омбудсмена перейшов на надзвичайний режим роботи і моніторить грузинські установи з виконання покарань. При апараті створено "гарячу лінію", щоб громадяни повідомляли про конкретні порушення прав ув'язнених.

Новим міністром з виконання покарань, пробації та юридичної допомоги став народний захисник Грузії Георгій Тугуші, в.о. голови МВС - колишня заступниця міністра Ека Згуладзе.

Президент Грузії доручив контроль над пенітенціарною системою прем'єр-міністрові Грузії Вано Мерабішвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram