ГоловнаСвіт

Алжирський дипломат заговорив про "похмурий сценарій" у Сирії

Брахімі говорить, що знищують об'єкти культурної спадщини.

Алжирський дипломат заговорив про "похмурий сценарій" у Сирії
Фото: EPA/UPG

Спецпосланець ООН у Сирії Лахдар Брахімі описав поточну ситуацію в країні як "похмуру", додавши до цього песимістичний аналіз її найближчого майбутнього, ґрунтуючись на повідомленнях про тортури у в'язницях і страх місцевого населення звертатися до лікарні.

Крім того, дипломат зазначив, що об'єктам культурної спадщини завдають збиток, а перебої в постачанні продовольства стають усе частішими.

Головуюча в Раді Безпеки ООН Німеччина сподівається на політичне вирішення конфлікту, незважаючи на дипломатичний глухий кут, в який зайшли члени організації.

При цьому виконувач обов'язків голови МЗС Сирії Файсал Мекдад заявив, що Туреччина та країни Перської затоки "підливають масла" у вогонь конфлікту, засилаючи на сирійську територію "терористів".

Нагадаємо, Брахімі після свого призначення заявив, що сподівається "домогтися співпраці сирійців і підтримки з боку міжнародного співтовариства".

Зазначимо, Брахімі вважають одним із провідних дипломатів у світі, він брав участь у вирішенні складних конфліктів, у тому числі в Лівані, Афганістані й Іраку.

Додамо, що конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року. За цей час, за даними представників ООН, було вбито 17 тисяч осіб, а 250 тисяч стали біженцями. До того ж, на режим Башара Асада було накладено санкції з боку країн Заходу. Водночас Росія і Китай категорично виступають проти вирішеннч сирійського конфлікту. Країни неодноразово блокували резолюції ООН, в яких йшлося про засудження дій сирійської влади. При цьому Пекін і Москва вважають повстанців "терористами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram