ГоловнаСвіт

МАГАТЕ закликає Іран негайно надати доступ до ядерних об'єктів

Тегеран назвав твердження агентства про ядерні розробки "необґрунтованим".

МАГАТЕ закликає Іран негайно надати доступ до ядерних об'єктів
Юкия Амано
Фото: EPA/UPG

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вимагає від Ірану "без подальших затримок" надати інспекторам агентства доступ до військового об'єкта, де Тегеран, імовірно, проводив випробування вибухових речовин, що мають стосунок до розробки ядерної зброї.

Генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано заявив, що "діяльність", яка мала місце на об'єкті Парчін, матиме "негативний вплив" на розслідування агентства, якщо його інспекторам буде дозволено відвідати об'єкт.

Минулого місяця Іран у листі МАГАТЕ повідомив, що твердження про роботи, пов'язаних з ядерними розробками в Парчіні, розташованому на південний схід від столиці Тегерана, є "необґрунтованим".

"Тим не менше, спостережувана (на об'єкті, - ред.). Діяльність підсилює наші підозри, що необхідно отримати доступ до об'єкта в Парчіні без подальших затримок, із метою отримання необхідних роз'яснень", - наголосив Амано.

Він також сказав, що "ніяких конкретних результатів" не було досягнуто в серії зустрічей між представниками МАГАТЕ й Іраном із січня. Зустрічі були спрямовані на ослаблення заклопотаності агентства щодо військових складових в ядерній програмі Тегерана.

"Це розчаровує... Ми вважаємо за необхідне, щоб Іран співпрацював із нами без подальших затримок щодо нашої заклопотаності, - зазначив Амано. - Іран не забезпечує необхідної співпраці, щоб дозволити нам... зробити висновок, що весь ядерний матеріал в Ірані використовують у мирних цілях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram