ГоловнаСвіт

Генсек ООН закликав припинити поставки зброї до Сирії

Іран постачає зброю сирійському уряду.

Генсек ООН закликав припинити поставки зброї до Сирії
Пан Ги Мун

Генсек ООН Пан Гі Мун, виступаючи на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у вівторок заявив, що конфлікт у Сирії посилився через те, що інші країни озброюють обидві сторони, поширюючи злидні, та ризикують створити "ненавмисні наслідки, оскільки бойові дії посилюються і поширюються".

Про це повідомляє Reuters.

ООН і західні чиновники звинуватили Іран у поставках зброї проурядовим сирійським угрупованням, тоді як Дамаск звинуватив Катар і Саудівську Аравію в озброєнні сирійських повстанців.

"Цей конфлікт набув особливо жорстоких обертів. Триваюча мілітаризація конфлікту є дуже трагічною і небезпечною", - заявив Пан Гі Мун.

"Ті, хто надає зброю обом сторонам, тільки сприяють подальшим стражданням, і ризикують створити "ненавмисні наслідки", оскільки бойові дії посилюються і поширюються", - зазначив він.

Група незалежних експертів Ради Безпеки ООН, які стежать за виконанням санкцій щодо Ірану, виявила, що Іран кілька разів передавав зброю уряду Сирії. США і Великобританія говорять, що надають сирійським повстанцям нелетальну допомогу, наприклад засоби зв'язку, але не зброю.

"Конфлікт посилюється. Що довше це триває, то важче буде його стримати. Тим важче буде знайти політичне рішення. Складніше буде відновити країну й економіку", - сказав Пан Гі Мун.

Минулого місяця Генеральна Асамблея переважною більшістю схвалила не зобов'язуючу резолюцію, в якій висловила "глибоку заклопотаність" у зв'язку з ескалацією насильства в Сирії і засудила Раду Безпеки ООН за нездатність ухвалити рішучі заходи.

Тоді як громадянська війна в Сирії набирає обертів, Радбез ООН не може вживати рішучих заходів щодо Сирії, оскільки Росія і Китай заблокували три резолюції західних держав. Засідання Радбезу минулого четверга не принесло ніяких результатів.

"Скільки дітей будуть присутні на похороні своїх батьків? Скільки батьків будуть плакати на похоронах своїх дітей, перш ніж усі сторони погодяться припинити насильство та руйнування? Сирійський народ чекав занадто довго. І тепер увесь регіон охоплено складною динамікою конфлікту", - резюмував Пан Гі Мун.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram