ГоловнаСвіт

Медведєв: через невдачі в космосі Росія втрачає авторитет і мільярди рублів

Ситуацію ускладнив збіг невдалого запуску "Протона-М" з доставкою "К'юріосіті" на Марс.

Медведєв: через невдачі в космосі Росія втрачає авторитет і мільярди рублів

Прем'єр Росії Дмитро Медведєв не має наміру миритися з невдачами країни в космічній галузі.

Він пообіцяв назвати винуватців на нараді, яку буде зібрано наступного тижня. На ній відповідні структури уряду повинні представити пропозиції "кого покарати і що робити далі".

"Я не знаю причини катастрофи супутників - чи то розгінний блок, чи механічні пошкодження, елементарне недбальство, чи все разом, помножене на традиційне нехлюйство, але терпіти це далі неможливо", - заявив прем'єр-міністр. Через це, за словами Медведєва, Росія "втрачає авторитет і мільярди рублів".

Заява стала реакцією на аварію 6 серпня під час запуску ракети-носія "Протон-М" з телекомунікаційними супутниками "Експрес-МД2" і "Телком-3". Ракета була оснащена розгінним блоком "Бриз-М", який мав вивести супутники на орбіту близько 36 тисяч кілометрів. Під час другого запуску двигуни розгінного блока вимкнулися завчасно, пропрацювавши не належні 18 хвилин, а лише сім секунд. У підсумку супутникам не вдалося вийти на потрібну орбіту.

За підсумками аварії в центрі ім. Хрунічева, що виготовив розгінний блок, зібрали міжвідомчу комісію. "Коммерсанту" вдалося поговорити з фахівцем, який входить до її складу. Причиною позаштатної ситуації він назвав збій у подачі пального, спровокований падінням тиску в баку. При цьому пристрій для подачі пального, через засмічення чи пошкодження якого стався збій, він назвав "магістральним кабелем".

Перед цим Дмитро Медведєв вже критикував керівництво російської космічної галузі. Після невдалого запуску такої самої ракети-носія "Протон-М" із трьома супутниками системи "ГЛОНАСС" 5 грудня 2010 року він зажадав провести перевірку і покарати винуватих. Наступного року на посаді керівника "Роскосмосу" Анатолія Пермінова змінив Володимир Поповкін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram