ГоловнаСвіт

США: Сирія переміщує свої хімічні запаси

Міжнародне співтовариство стурбоване потенційною загрозою.

США заявили, що Сирія почала переміщати частину свого арсеналу хімічної зброї зі сховищ, повідомляє Wall Street Journal 13 липня.

Незаявлені запаси хімічних речовин нервово-паралітичної дії, в тому числі зарину, іприту та ціаніду вже давно турбують владу США та їх союзників у регіоні. Західні країни давно шукали інформацію про будь-які зміни в розміщенні цього арсеналу, який вважають найбільшим запасом хімічної зброї у світі, в зв'язку з повстанням проти режиму президента Башара аль-Асада.

Думки американських офіційних осіб щодо сенсу в переміщенні арсеналу розділилися. Деякі побоюються, що Асад може використовувати зброю проти повстанців і мирних жителів, тоді як інші вважають, що, можливо, він намагається захистити зброю від своїх опонентів.

Прес-секретар державного департаменту США Вікторія Нуланд, яка разом із держсекретарем Хілларі Клінтон нині перебуває з робочим візитом у Камбоджі, заявила: "Ми неодноразово давали зрозуміти, що сирійський уряд несе відповідальність за збереження своїх запасів хімічної зброї". Вона додала, що "міжнародне співтовариство притягне до відповідальності будь-яку сирійську посадову особу, яка не буде виконувати це зобов'язання".

Однак сирійський уряд заперечує, що запаси хімічної зброї були переміщені.

Сирія є однією з восьми держав - поряд з Ізраїлем та Єгиптом, які все ще не приєдналися до Конвенції про заборону хімічної зброї (КХЗ), що набула чинності 29 квітня 1997 року. А це означає, що Організація з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) не має прав на втручання.

У минулому уряд Асада заперечував наявність зброї масового знищення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram