ГоловнаСвіт

У Норвегії зупинили видобуток нафти

Країна щодня експортувала близько двох мільйонів барелів вуглеводнів.

У Норвегії зупинили видобуток нафти
Буровая установка "Statoil"
Фото: Lenta.ru

Норвегія зупинила видобуток і експорт нафти і газу у вівторок, 10 липня, через страйк працівників галузі. Про це повідомляє Agence France-Presse із посиланням на прес-секретаря міністерства енергетики і палива Хокона Сміт-Ісаксена.

"Якщо ситуація не зміниться, зупинка потужностей відбудеться опівночі, проти вівторка", - заявив він напередодні. За словами співробітника міністерства, видобуток можуть відновити, коли почнеться виснаження наявних запасів енергоресурсів.

У четвер, 5 липня, найбільша нафтова компанія Норвегії Statoil заявила, що з 9 липня зупиняє роботи на шельфі через страйк робітників. У масовому страйку беруть участь близько 700 робітників Statoil. За даними компанії, кожен день простою коштуватиме їй близько 80 мільйонів доларів.

Протестні акції працівників нафтової галузі в Норвегії почалися наприкінці червня, загалом у страйках беруть участь понад шість тисяч осіб. Вони виступають за уведення для них дострокових пенсій. Нафтовики наполягають на тому, що повинні йти на пенсію в 62 роки, тоді як загальний пенсійний вік у країні становить 65 років.

Видобуток нафти в Норвегії здійснюють понад п'ятдесят компаній, зокрема й міжнародні гіганти, такі як Royal Dutch Shell, Statoil і BP. Основний видобуток - на шельфі. До страйку Норвегія щодня експортувала близько двох мільйонів барелів вуглеводнів, що можна порівняти зі споживанням Франції.

Через протестні акції в Норвегії зростають ціни на північноморську нафту марки Brent. 9 липня барель Brent подорожчав до 99,2 долара проти 98,5 долара на кінець п'ятниці. У четвер, після оголошення про припинення виробництва Statoil, барель Brent підскочив вище за 100 доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram