ГоловнаСвіт

Учені розробили "космічну GPS"

Нова технологія може допомогти контролювати траєкторії міжпланетних станцій.

Учені розробили "космічну GPS"
"Венера-экспресс"
Фото: Lenta.ru

Учені розробили технологію, яка дозволяє визначити положення космічних апаратів у просторі, навіть якщо вони знаходяться за сотні мільйонів кілометрів від Землі. Повідомлення про це опубліковано на сайті фінського Університету Аальто.

Автори працювали на радіотелескопі обсерваторії "Метсахові" у Фінляндії. У рамках європейської колаборації JIVE учені отримали доступ до даних радіотелескопів, установлених по всьому світу. Ці телескопи призначені для радіоінтерферометрії з наддовгою базою (РНДБ), також вони записують радіодані в різних куточках планети. Згодом ці дані обробляють так, ніби їх прийняв один інтерферометр завбільшки з відстань між найвіддаленішими обсерваторіями.

Авторам удалося створити програмне забезпечення, яке використовує для позиціонування міжпланетних станцій тільки радіосигнал від самого апарата і контрольний сигнал від будь-якого небесного тіла (зірки або планети). На підставі цих даних алгоритм визначає положення шуканого апарата з точністю до мільярдної частки відстані об'єкта до Землі. Йдеться саме про визначення положення апарата на Землі, а не визначення свого місцезнаходження самим апаратом. За наявності двостороннього каналу зв'язку просторову інформацію можна буде передати і з Землі.

Наприклад, астрономам удалося встановити положення супутника "Венера-експрес" із похибкою в кілька сотень метрів, при тому що його відстань до Землі на момент вимірювання становила 200 мільйонів кілометрів. Для цього вимірювання було використано дані з 10 радіотелескопів, що входять у систему РНДБ.

Нова технологія може допомогти контролювати траєкторії міжпланетних станцій і коригувати їх у разі потреби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram