ГоловнаСвіт

Пакистанця, який знайшов бін Ладена, засудили до 33 років в'язниці

Лікаря визнали державним зрадником за допомогу США.

Пакистанця, який знайшов бін Ладена, засудили до 33 років в'язниці
Шакил Африди
Фото: tribune.com.pk

Пакистанський лікар Шакіл Афріді отримав 33 роки в'язниці за звинуваченням у державній зраді.

Про це повідомляє Associated Press.

Вирок ухвалили 23 травня в пакистанській провінції Хайбер-Пахтунхва (Сархад).

Також Афріді, завдяки якому американські спецслужби виявили Усаму бін Ладена, зобов'язали сплатити 3 500 доларів штрафу. Як уточнює агентство, якщо він не зможе або відмовиться виплатити цю суму, до його тюремного терміну додадуть ще 3,5 року. Афріді має право оскаржити вирок.

Шакіла Афріді заарештували за якийсь час після ліквідації бін Ладена у травні 2011 року. Саме завдяки його зусиллям американські спецслужби зуміли знайти бін Ладена: Афріді проводив в Абботтабаді підставну кампанію вакцинації і відтак зумів отримати телефон Абу Ахмеда аль-Кувейта, якому належав будинок, де переховувався бін Ладен. Цю інформацію Афріді передав спецслужбам США.

Лікаря засуджено безпосередньо за те, що в рамках операції США він проводив кампанію з вакцинації, тобто діяв супроти інтересів Пакистану. У США арешт Афріді вважають помилкою. Як повідомляє BBC News, нещодавно міністр оборони США Леон Панетта заявив, що дії лікаря не можна вважати державною зрадою.

"Так вчинити стосовно людини, яка допомагала в боротьбі з тероризмом, - велика помилка з їхнього боку", - заявив Панетта, маючи на увазі пакистанську владу. Влада США закликає Пакистан звільнити Афріді, наполягаючи на тому, що він діяв в інтересах і США, і Пакистану.

Ісламабад украй негативно поставився до того, що США провели спецоперацію з ліквідації бін Ладена в Абботтабаді, не повідомивши владу Пакистану. Через це відносини двох країн значно погіршали за останній рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram