ГоловнаСвіт

Прем'єр Литви взяв участь у вуличній акції

Ініціаторами заходу виступили асоціація Форуму інвесторів та ініціативна група проекту "Біла хвиля"

Прем'єр Литви взяв участь у вуличній акції
Андрюс Кубилюс
Фото: РИА Новости

Прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубилюс, члени уряду, відомі підприємці та співробітники Податкової інспекції в середу вранці на вулицях Вільнюса роздавали листівки із закликом боротися з нелегальною роботою, зарплатою в конвертах і контрабандою.

Ініціаторами акції виступили асоціація Форуму інвесторів та ініціативна група проекту "Біла хвиля".

"Мета громадянської акції полягає в тому, щоб іще раз продемонструвати, якої шкоди завдає суспільству "тінь" (тіньова економіка)", - йдеться в повідомленні організаторів заходу.

За словами виконавчого директора Форуму інвесторів Рути Скірене, державна податкова інспекція підрахувала, що в січні-березні 2012 року сума несплачених податків у Вільнюському окрузі може становити 23 млн літів (близько 7 мільйонів євро). За ці кошти держава могла б купити 29 автобусів, 46 сучасних пожежних машин, відновити 9,2 гектара вирубаного лісу, обладнати 288 баскетбольних майданчиків або освітлювати вулиці Вільнюса 646 днів.

"Ми організовуємо громадянський рух, тому що хочемо публічно й голосно говорити про те, що тіньова економіка та приховування податків завдають шкоди інтересам суспільства та його членам", - сказала Скірене.

Підраховано, що десять підприємств, які платять зарплату в конверті, за рік можуть приховати 2 млн літів (580 тисяч євро) податків. На ці гроші можна було б купити 800 ліжок для літніх людей, які проживають у будинках пристарілих, близько 2000 осіб, які втратили близьких, могли б отримати допомогу на похорон, а більш ніж 11 тисяч сиріт отримували б належну їм пенсію.

Скірене зазначила, що акція покликана пояснити, що скорочення масштабів тіньової економіки мають не тільки контролювати державні установи, а ще й бути пріоритетом бізнесу та суспільства.

Планують, що після громадянської акції литовські підприємці в уряді підпишуть "Декларацію прозорого бізнесу", в якій зобов'язуються дотримуватися принципів прозорого бізнесу, співпрацювати з держустановами, формуючи негативне ставлення до тіньової економіки. Крім Форуму інвесторів, декларацію підпишуть представники Литовської конфедерації промисловців, Литовської торгово-промислової та ремісничої палати, Литовської сільськогосподарської, Литовської конфедерації бізнесу та асоціації Infobalt.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram