ГоловнаСвіт

У Греції через місяць відбудуться нові вибори

6 травня в країні відбулися дострокові вибори, проте партії, які увійшли до нового парламенту, не змогли домовитися про уряд.

У Греції через місяць відбудуться нові вибори

Президент Греції Каролос Папульяс ухвалив рішення призначити нові дострокові вибори до парламенту на червень цього року.

К. Папульяс призначить у середу так зване "службовий" уряд, який, відповідно до конституції країни, керуватиме країною протягом 30 днів до проведення нових виборів, повідомила адміністрація глави держави у вівторок.

Зустріч політичних лідерів, на якій узгоджуватимуть склад перехідного уряду, проведуть у середу, йдеться в заяві.

Раніше зазнали невдачі спроби формування уряду країни, і президент вирішив призначити нові дострокові вибори на червень поточного року.

На виборах 6 травня жодна партія не набрала більшості і не змогла зібрати коаліцію для управління країною. Греція зобов'язалася проводити жорсткі скорочення витрат в обмін на багатомільярдні кредити ЄС і МВФ. У разі припинення програми "порятунку" Греції їй загрожує вихід з єврозони через неможливість платити за своїми зобов'язаннями.

Лідер лівоцентристської партії ПАСОК Евангелос Венізелос також заявив у вівторок, що переговори про створення уряду зазнали невдачі, і "країна йде до нових виборів".

За словами Венізелоса, вибори пройдуть "у дуже поганих умовах". Він звинуватив інші партії в тому, що вони поставили партійні інтереси вище національних, відмовившись формувати коаліцію. "Обов'язком кожного грека є прочитати протоколи сьогоднішньої наради", - сказав Венізелос.

У переговорах під егідою президента Папульяса брали участь лідери п'яти з семи парламентських партій.

Партія ПАСОК, яка тріумфально виграла вибори 2009 року з майже 44% голосів, на виборах 6 травня набрала лише 13% і отримала 41-не місце в 300-місцевому парламенті - вчетверо менше, ніж на минулих виборах. Виборці "покарали" партію Венізелоса за непопулярне урізання зарплат і пенсій.

Згідно з конституцією Греції, тимчасовий уряд призначають на позапартійній основі, його повинен очолити глава однієї з трьох вищих судових установ країни. Уряд має обмежені повноваження і створюється з єдиною метою - провести нові вибори в місячний термін.

Греція найближчим часом має прийняти низку важливих рішень. Так, у червні країна зобов'язалася вжити заходів щодо скорочення витрат на 11 мільярдів євро, щоб укластися в узгоджені з кредиторами показники бюджетного дефіциту. Крім того, країні необхідно провести рекапіталізацію місцевих банків на кошти ЄС і МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram