ГоловнаСвіт

Учені перетворили віруси на джерело енергії

Плівку з M13 можна використовувати для виробництва електричної енергії.

Учені перетворили віруси на джерело енергії
Бактериофаг M13
Фото: Lenta.ru

Американські вчені запропонували новий матеріал для виробництва енергії в результаті п'єзоелектричного ефекту. Як основу для виробництва взято нешкідливі для людини віруси-бактеріофаги M13.

Прямий п'єзоелектричний ефект (є ще й зворотний, в якому матеріал деформується під впливом електричного поля) - це перетворення електричної поляризації в діелектрику внаслідок механічної напруги - скручування, розтягування та інших. Ефект використовують, наприклад, при створенні п'єзоелектричних запальничок для газових пальників.

При цьому, за словами вчених, матеріали, які демонструють прямий п'єзоелектричний ефект, доволі складно виготовляти, оскільки вони вимагають використання токсичних речовин, високої температури, а також складного виробничого процесу. В рамках роботи дослідники звернулися до біологічних матеріалів - раніше вже було відомо, що пептидні нанотрубки, кістки та нитки колагену демонструють п'єзоелектричний ефект. Він пов'язаний із білковою оболонкою вірусу - саме вона і є джерелом поляризації.

Тепер учені показали, що плівка з M13 може використовуватися для виробництва електричної енергії. Ба більше, використовуючи подібний генератор, вчені змусили працювати невеликий рідкокристалічний екран. Науковці кажуть, що інтегрування такого елементу живлення у взуття або одяг дозволить отримувати деяку кількість енергії під час ходи. Цю енергію можна буде використовувати, наприклад, для живлення мобільної електроніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram