ГоловнаСвіт

Картина Айвазовського встановила новий рекорд

Робота відобразила жваве життя мальовничого порту з мечеттю Топхане Нусретіє.

Картина Айвазовського встановила новий рекорд
Картина "Вид Константинополя и Босфорского залива"
Фото: gazeta.ua

Під час аукціону, що відбувся у Лондоні 24 квітня, встановили черговий рекорд ціни на картини відомого російського художника Івана Айвазовського.

"На торгах Sotheby's картину 'Погляд на Константинополь та Босфорську затоку' продали за більш ніж три мільйони фунтів стерлінгів (більше п'яти мільйонів доларів)", - повідомили в прес-службі аукціонного будинку. Покупець полотна не захотів розкривати своє ім'я, він торгувався через свого представника по телефону.

Початкова ціна картини не перевищувала 1,8 мільйона фунтів.

Айвазовський вперше на власні очі побачив Константинополь 1845 року, коли побував там в якості художника Адміралтейства. Картину, яка встановила рекорд, він написав через десять років потому - 1856 року, тобто в рік закінчення Кримської війни. Але Айвазовський не звертається до військової теми. Навпаки, перед очима глядача постає місто за мирних часів, яке митець споглядав десятиліттям раніше.

В її описі сказано, що "робота відобразила жваве життя мальовничого порту з мечеттю Топхане Нусретіє, яка поєднала риси ісламської архітектури та барокко й була орієнтиром для судів, які заходили до Босфору".

Попередній рекорд картина Айвазовського встановила на аукціоні 2007 року. Тоді картину "Константинополь на світанку" продали за 2,7 мільйона фунтів стерлінгів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram