ГоловнаСвіт

Люди з'їли майже всіх великих хижаків

Залишилися тільки леви і гепарди.

Люди з'їли майже всіх великих хижаків
Фото: news.zn.ua

Людина приступила до винищення великих африканських хижаків понад 2,5 млн років тому.

Понад 2,5 млн років тому предки людини почали регулярно харчуватися м'ясом. І всього за мільйон років з африканських рівнин зникла більшість великих хижаків - від шаблезубих кішок до видр розміром із ведмедя. До такого висновку дійшли Ларс Верделін із Шведського музею природної історії і його колеги, які представили свої міркування на симпозіумі з питань зміни клімату й еволюції людини, яку проводила Геологічна обсерваторія ім. Ламонта і Доерті Колумбійського університету (США).

Люди довели до смерті безліч видів. Коли ж це почалося? Більшість учених вважає, що першим нераціональним природокористувачем стала людина прямоходяча, яка накинулася на африканських хижаків зі щойно винайденими кам'яними сокирами і винищила чимало тварин близько 1,5 млн років тому.

Порівнявши скам'янілості 78 видів, що жили протягом п'яти різних періодів 3,5-1,5 млн років тому (тобто від моменту розквіту великих африканських хижаків до їх занепаду), вчені виявили, що за цей час вимерли 23 з 29 великих видів (масою понад 21,5 кг). Масове зникнення почалося до того, як у геологічному літописі з'являється людина прямоходяча (1,9 млн років тому). З'ясувалося також, що хижаки, які жили 2,5-2 млн років тому, мали різноманітніший раціон, а 1,5 млн років тому залишилися тільки "гіперхижаки", які харчувалися лише м'ясом - леви і леопарди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram