ГоловнаСвіт

Китай високо цінує дружбу з Північною Кореєю

Ракета дружбі не завада.

Китай високо цінує дружбу з Північною Кореєю
Фото: news.day.az

Найвищий за посадою дипломат Китаю пообіцяв поглиблювати відносини з Північною Кореєю і похвалив її молодого лідера Кім Чен Ина, незважаючи на міжнародні протести у зв'язку з невдалим запуском ракети і можливістю третього ядерного випробування в ізольованій країні.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на МЗС Китаю.

Держрадник КНР Дай Бінго, який управляє китайської дипломатією і вищий за рангом від міністра закордонних справ, продемонстрував "шоу дружби" під час зустрічі з керівником Трудової партії Кореї з міжнародних справ Кім Ен Іром.

У заяві Бінго, яку опублікувало

МЗС Китаю, не згадано невдалого запуску ракети, який Північна Корея здійснила 13 квітня, аби, згідно з Пхеньяном, вивести метеорологічний супутник на орбіту.

Інші світові держави заявили, що запуск мав на меті випробувати балістичні ракети Північної Кореї, які могли б ударити по континентальній частині Сполучених Штатів.

Незважаючи на те, що владна Комуністична партія Китаю сварить Пхеньян за запуск, вона поводиться обережно, щоб зберегти відносини із сусідньою Північною Кореєю. Китай убачає в КНДР традиційного союзника і буфер проти впливу США. Бінго підкреслив цей момент, а також те, наскільки Пекін, як і раніше, прихильний до вкрай бідної КНДР.

"Традиційна дружби між Китаєм і Північною Кореєю є дорогоцінним скарбом для наших двох партій, двох країн і наших народів. Китай готовий працювати з Північною Кореєю, щоб дружнє співробітництво вийшло на новий рівень", - сказав Бінго Кім Ен Іру, який перебував у Пекіні з візитом.

Пекін разом з іншими силами в Радбезі ООН заявив, що

засуджує запуск ракети КНДР і попередив Пхеньян про наслідки, якщо він здійснить ще один запуск або ядерні випробування. Але Китай не раз відмахувався від закликів до жорсткішого, ніж зараз, тиску і санкцій проти КНДР.

Супутникові знімки показали, що Північна Корея здійснює роботи на об'єкті, де проводили

попередні ядерні випробування.

Бінго похвалив молодого лідера КНДР Кім Чен Ина, який є третім і останнім династичним правителем однопартійної держави Північної Кореї. Він також висловив "упевненість, що під керівництвом Кім Чен Ина, першого секретаря ЦК Трудової партії Кореї, корейська сторона, уряд і народ постійно домагатимуться нових успіхів у створенні сильної й квітучої країни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram