ГоловнаСвіт

Європейський суд частково задовольнив позов щодо Катині проти Росії

Європейський суд з прав людини ухвалив, що Росія недостатньо інформувала родичів про долю польських офіцерів, яких розстріляли біля Катині 1940 року.

Європейський суд частково задовольнив позов щодо Катині проти Росії

Про це 16 квітня повідомила РІА "Новости".

Водночас суд відмовився ухвалити рішення щодо частини позову, яка вимагала визнати неефективним розслідування, яке провела російська сторона.

Скарга, яку 2008 року подали родичі розстріляних офіцерів, стверджувала, що, припинивши 2004 року розслідування страт під Катинню, Росія порушила статті 2 і 3 Європейської конвенції про захист прав людини.

У понеділок суд ухвалив, що під час розслідування російська влада порушила статтю 3 (про заборону тортур і про поводження, що принижує гідність), проте відмовився визнати порушення за статтею 2 (право на життя). При цьому порушення за статтею 3 визнано щодо 10 з 15 позивачів.

Як додає "Інтерфакс", ЄСПЛ кваліфікував масовий розстріл польських офіцерів у Катині як військовий злочин, але не знайшов підстав для поновлення розслідування.

"Навіть зважаючи на те, що військові злочини не мають терміну давності, після ратифікації Конвенції про права людини не було виявлено будь-яких нових свідчень чи доказів, які могли б зобов'язати російську владу поновити розслідування", - підкреслено у вердикті.

Розслідування страти понад 20 тисяч польських офіцерів під Катинню 1940 року розпочали 1990 року. 2004-го його припинили у зв'язку зі смертю винних. 2010 року Державна дума Росії ухвалила заяву "Про Катинську трагедію і її жертв", у якій стверджувала, що масовий розстріл польських громадян у Катині здійснено згідно з прямою вказівкою Сталіна й інших радянських керівників і є злочином сталінського режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram