>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Автора фільмів про допінг у Росії зацікавили норвезькі лижники

Лідируючі на Іграх атлети з Норвегії взяли з собою на змагання 6 тис. доз препаратів від астми.

Автора фільмів про допінг у Росії зацікавили норвезькі лижники
Фото: EPA/UPG

Німецький журналіст Хайо Зеппельт критикує вразливість антидопінгових правил через масове використання препаратів проти астми лижниками з Норвегії, домінуючими на Олімпіаді-2018, повідомляє Немецкая волна.

"У цьому випадку явно напрошується питання: чи не йде тут мова про зловживання медичними препаратами, а, врешті-решт, про допінг?", - таке питання публічно озвучив німецький журналіст Хайо Зеппельт (Hajo Seppelt), в чиїх фільмах розповідається про допінг у російському спорті.

Норвегія на сьогодні лідирує в медальному заліку зимових Олімпійських ігор, що проходять в південнокорейському Пхенчхані. 13 з 37 медалей цієї країни - на рахунку лижників. Вони ж принесли майже половину всіх золотих нагород (6 з 13) для норвезької збірної.

При цьому, як стало відомо, атлети з Норвегії взяли з собою на Олімпіаду 6 тис. доз препаратів від астми. Це в рази і навіть десятки разів більше, ніж інші збірні. Доцільність такого обсягу ліків для близько ста спортсменів і викликала питання у Хайо Зеппельта, який зняв на цю тему фільм за підтримки шведського телеканалу SVT.

Дослідження підтверджують, що у атлетів, які виступають в зимових дисциплінах на витривалість, частіше може розвиватися так звана астма фізичної напруги. Тому не дивно, що лижники, які застосовують протиастматичні препарати, є чи не в кожної збірної.

Проте масштаби цього явища серед лижників Норвегії багато років привертають увагу преси і спортивної громадськості. Наприклад, в 2016 році норвезький таблоїд Verdens Gang стверджував, що 69 відсотків лижників - олімпійських медалістів з Норвегії, починаючи з 1992 року, були астматиками. А з 13 діючих членів чоловічої і жіночої лижних збірних Норвегії, опитаних місцевими ЗМІ, дев'ять розповіли про застосування інгаляторів.

Два року тому тема застосування протиастматичних препаратів норвежцями обговорювалася особливо активно. Тоді на порушення правил ТИ попався один з лідерів світових лиж Мартін Сундбю. Він кілька разів багаторазово перевищив дозволену дозу ліків від астми.

Однак Спортивний арбітражний суд порахував, що норвежець зробив це ненавмисно, і Сунбю відбувся двомісячною дискваліфікацією і втратою двох перемог на етапах Кубка світу. Це коштувало лижнику тріумфу в загальному заліку Кубка світу в сезоні 2014/2015 років та понад 100 тисяч доларів призових. У Пхенчхані Мартін Сунбю вже виграв срібло в скіатлоні і два золота - в командному спринті і в естафеті.

Як повідомлялося, норвезька лижниця Маріт Бйорген стала найбільш титулованою спортсменкою в історії зимових Олімпіад. 21 лютого вона завоювала четверту на нинішній Олімпіаді і чотирнадцяту в спортивній кар'єрі медаль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram