>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ФФУ має намір ввести відеоповтори для суддів у чемпіонаті України

Систему можуть запустити вже навесні.

ФФУ має намір ввести відеоповтори для суддів у чемпіонаті України
Фото: ffu.org.ua

Федерація футболу України має намір упровадити систему "Відеоасистент рефері" (VAR) під час матчів національних турнірів.

Про це повідомив голова ФФУ Андрій Павелко.

"Ми звернулися до IFAB [Міжнародна рада футбольних асоціацій] з листом, у якому висловили бажання приєднатися до програми тестування системи VAR. Як відомо, IFAB дозволила дворічний експеримент з тестування системи "Відеоасистент рефері". ФІФА цього року тестувала систему під час чемпіонату світу серед 20-річних гравців і під час Кубка Конфедерацій. Наскільки мені відомо, в Європі Німеччина, Італія, Португалія вже використовують VAR у всіх матчах своїх чемпіонатів. Польща, Чехія і Голландія тестують систему в окремих поєдинках. Бажання приєднатися до програми тестування, крім України, також висловили Іспанія і Туреччина", - заявив він.

Для впровадження системи Україна повинна відповідати технічним вимогам (кількість камер, обладнання місця для перегляду повторів), а також провести спеціальне навчання арбітрів.

За оцінками Павелка, остаточне рішення про впровадження повторів буде ухвалено ближче до початку другої частини сезону 2017/2018.

Нагадаємо, що два останні матчі за участю лідерів чемпіонату України ("Динамо" - "Олександрія", "Шахтар" - "Зоря") супроводжувалися претензіями до роботи арбітрів. Наприклад, генеральний директор "Шахтаря" Сергій Палкін назвав суддівство Сергія Бойка, який вилучив трьох "гірників", приниженням команди.

Варто зазначити, що в більшості ігрових видів спорту - хокеї, волейболі, тенісі, регбі, американському футболі - відеоповтори вже давно взято на озброєння. Навіть у баскетболі, де спірні ситуації виникають рідше, ніж у футболі, іноді вдаються до допомоги відео.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram