ГоловнаСуспільствоЖиття

Баканов: секретні в'язниці СБУ - це фантазії російських пропагандистів

Голова спецслужби переконаний, що чутки про системні порушення прав людини в Україні поширюються цілеспрямовано.

Баканов: секретні в'язниці СБУ - це фантазії російських пропагандистів
Иван Баканов
Фото: EPA/UPG

В Україні немає ніяких "таємних в'язниць СБУ", а чутки про системні порушення прав людини цілеспрямовано поширюються з подачі проросійських пропагандистів.

Про це заявив голова Служби безпеки Іван Баканов під час координаційної наради керівників правоохоронних органів в Офісі генерального прокурора.

"В Україні триває війна, в тому числі гібридна. Ми захищаємося не тільки від російських куль, а й від інформаційних атак і величезної цілеспрямованої брехні. Тому давно звикли до постійних «вкидань» про «секретні в'язниці СБУ». Ще раз підкреслюю - у Служби безпеки немає ніяких секретних в'язниць, де нібито когось катують. Це - фантазії російських пропагандистів", - сказав Баканов.

Він підкреслив, що сьогодні в Службі безпеки звертають особливу увагу на те, щоб не допускати проявів порушень прав людини або тортур.

"Справедливість повинна бути сильною. Але вона не повинна виходити за встановлену законом межу. Саме такою межею є застосування тортур і приниження гідності людини", - додав Баканов.

Окремо він відзначив, що з 2017 року в СБУ діє спеціальна група для співпраці з міжнародними та правозахисними організаціями, яку очолює заступник голови СБУ.

"Ми детально вивчаємо всі звернення і доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Проводимо перевірки і при цьому відверто говоримо нашим міжнародним партнерам: якщо ви бачите в роботі СБУ якісь порушення, негайно звертайтеся в прокуратуру. Всі, хто порушує закон, повинні відповідати за законом. І працівники Служби безпеки - не виняток", - підкреслив Баканов.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова також заявила, що рішуче виступає проти приховування будь-яких фактів катувань, що принижують гідність людини.

"Ми завжди відкриті до взаємодії з усіма відомствами, представниками громадського сектору та міжнародними партнерами. Протидія порушень прав людини з боку співробітників правоохоронних структур - пріоритет діяльності органів прокуратури на 2020 рік", - сказала вона.

Нагадаємо, в травні 2016 року делегація ООН перервала свою поїздку по Україні, оскільки через росіянина в її складі їй відмовили в доступі в деякі місця позбавлення волі або тимчасового утримання людей під вартою, які перебувають під управлінням СБУ. Пізніше ООН представила доповідь, в якій заявила про тортури в секретних в'язницях СБУ.

У лютому цього року Міністерство закордонних справ РФ випустило звіт про права людини в декількох країнах. У ньому, з-поміж іншого, йшлося про "секретні в'язниці СБУ". Докладніше читайте в матеріалі LB.ua "МЗС РФ атакує Україну".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram