ГоловнаСуспільствоЖиття

Земельна комісія Київради знову дозволила забудову біля Чкаловського скверу

Побудувати багатоповерхівку там намагаються з 2017 року.

Земельна комісія Київради знову дозволила забудову біля Чкаловського скверу
Сквер им. Чкалова
Фото: "Наш Киев"

Земельна комісія Київської міської ради проголосувала за поновлення договору оренди земельної ділянки біля Чкаловського скверу в центрі столиці. Там планують звести житлову багатоповерхівку, повідомила на своїй сторінці в Facebook активістка Галина Плачинда.

За відповідне рішення проголосували 14 членів Київради, а проти - лише двоє. Це Владислав Турець від фракції "Солідарність" і Іван Картавий від ВО "Свобода".

Сквер ім. Чкалова розміщений на розі вул. Гончара та Богдана Хмельницького. Як пише "Хмарочос", упритул до нього є дві ділянки площею 0,3 га та 0,05 га, які належать Інституту геології НАН України.

У 2017 році на них почали будівельні роботи. За даними журналістів "Наші гроші", інвестором є компанія "Ділайвест". Місцеві жителі побоюються, що в результаті забудови сквер стане фактично прибудинковою територією.

Раніше комісія підтримала проєкт про розірвання договору із забудовником, ініційований депутатом Київради Ольгою Балицькою. За її словами, у міськради було достатньо підстав для розірвання договору через незаконне об'єднання трьох ділянок, будівництво на основній ділянці забороняється цільовим призначенням ділянки, частина скверу фактично є самозахопленою.

Нагадаємо, під час будівництва Інститутом геологічних наук НАН України на ділянці, що сусідить зі сквером, багатоповерхового житлового будинку частину земель Чкаловського скверу було самовільно захоплено й обгороджено парканом. Паркан знесли місцеві жителі. А земельна комісія Київради зажадала зупинити будівництво. Провівши перевірку за запитом Балицької Держгеокадастр виявив можливе нецільове використання земель скверу і їх самозахоплення.

"Крім того, фактична площа обгородженої земельної ділянки перевищує сукупну площу земельних ділянок (на які видано дозвіл на будівництво, - ред.) орієнтовно на 0,08 га, в чому вбачається самовільне зайняття земельної ділянки", - йдеться у висновку Держгеокадастру.

У зв'язку з цим представників забудовника житлового комплексу "Молодіжний", який зводять поряд зі сквером, і керівництво Інституту геологічних наук викликали "для прийняття рішення відповідно до закону".

У липні 2017 року Головне управління Держгеокадастру в Київській області визнало незаконним захоплення частини земель Чкаловського скверу в Києві, на яких ведеться будівництво багатоповерхового будинку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram