ГоловнаСуспільствоПодії

"Слідство.Інфо" звинуватило поліцію в підтасовуванні даних про пересування підозрюваних у вбивстві Шеремета

У тексті підозри правоохоронців йдеться, що після закладання вибухівки зловмисники повернулися в будинок на вул. Гончара 28Б.

Фото: slidstvo.info

Журналісти "Слідства.Інфо" у своєму розслідуванні заявили, що слідчі поліції, які займаються справою про вбивство Павла Шеремета, скоротили маршрут чоловіки й жінки, які підклали вибухівку під авто загиблого. На їхню думку, це було зроблено, щоби версія правоохоронців виглядала переконливішою.

У тексті офіційної підозри, отриманої Андрієм Антоненком, Юлією Кузьменко та Яною Дугарь, йдеться, що Кузьменко та Антоненко залишили місце парковки машини Павла Шеремета й через двори повернулися на вулицю Олеся Гончара, де через Чеховський провулок повернули у квартал між вул. Бульварно-Кудрявська та Гончара. Про це пише "Слідство.Інфо".

Однак у розслідуванні журналістів, яке базується на відео з камер відеоспостереження, йдеться, що маршрут підозрюваних не відповідає описаному в підозрі – вони пішли далі.

На думку журналістів, поліція "скоротила" маршрут, щоби підтвердилася їхня версія – чоловік і жінка, які підклали вибухівку в ніч перед вбивством, повернулися в будинок на вул. Гончара 28Б. Там, за версією слідства, у той час проживав підозрюваний Антоненко, хоча він це заперечує.

Згідно з оприлюдненими поліцією й журналістами даними, у ніч з 19 на 20 липня 2016 року чоловік і жінка вийшли з арки на вул. Гончара в Києві, через двори пройшли до машини Шеремета, куди жінка прикріпила вибухівку. На записах камер видно, що вони пішли з місця злочину прилеглими вулицями.

"У фільмі "Вбивство Павла" журналісти "Слідства.Інфо" оприлюднили відео з камер спостереження, яке раніше не показувала поліція. З нього видно, що востаннє пара показується на відео на алеї на вул. Бульварно-Кудрявській, а далі зникає", – повідомили журналісти.

Фото: slidstvo.info

Під час брифінгу в грудні 2019, коли глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання ймовірних учасників злочину, було показано відео з тим маршрутом, який оприлюднили журналісти: востаннє пара з'являлася на вул. Бульварно-Кудрявській.

Фото: slidstvo.info

"Варто зазначити, що квартал, у якому відбулося вбивство, – старої забудови й багато вулиць і двори прохідні наскрізь. Однак ні журналісти, ні поліція раніше не демонстрували відео, яке підтверджувало б, що підозрювані "через двори повернулися на вул. О. Гончара", як мовиться в тексті підозри", – додали журналісти.

Нагадаємо, що 12 грудня 2020 року голова МВС Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів справи про вбивство Шеремета. Організатором вбивства слідство назвало музиканта Андрія Антоненка, який захопившись "ультранаціоналістичними ідеями" й культивуючи "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності". До свого задуму він нібито залучив жительку Києва, волонтерку й медика Юлію Кузьменко й контрактницю Яну Дугарь, а також низку невстановлених осіб.

За первинною версією слідства, Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час вбивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних – Яна Дугарь – нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоби встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року нібито Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої використали вибухівку "гексоген" із вражаючими елементами протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором із дистанційним управлінням.

21 травня стало відомо, що підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрію Антоненку, Юлії Кузьменко та Яні Дугарь змінили підозри. З мотивів злочину прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", змінивши на те, що невстановлені особи діяли з особистих мотивів "створення резонансної події для подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Дугарь, Антоненка й Кузьменко.

Антоненко тепер є не як організатор, а як виконавець за попередньою змовою. Кузьменко нібито заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на курок. У новій підозрі йдеться, що вони знищили машину Subaru, у якій знаходився Шеремет, і за невідомих обставин зберігали вибухівку.

До підозри у виконанні вбивства додали ще дві підозри – у знищенні майна (авто Шеремета) та зберіганні вибухівки.

Після цього стало відомо, що поліція закінчила досудове розслідування кримінального провадження щодо підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Яні Дугарь змінили запобіжний захід із домашнього арешту на заставу в 168 000 гривень. Суму для застави волонтери зібрали за три години. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram