ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун назвала зміну медреформи "боягузливим кроком у минуле"

"Українцям пора дорослішати, вимкнути телевізор і розуміти наслідки власних рішень".

Супрун назвала зміну медреформи "боягузливим кроком у минуле"
Уляна Супрун
Фото: Макс Левин

Ексголова Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун розкритикувала методи "поліпшення" реформи охорони здоров'я командою президента Володимира Зеленського.

"Називати" поліпшенням реформи "боягузливий крок у минуле - означає брехати і зневажати всіх українців, у тому числі медиків, які заслуговують гідної і справедливої винагороди за свою роботу", - написала вона у фейсбуці.

Супрун наголосила, що справжня трансформація системи охорони здоров'я не може бути втілена в життя, якщо влада прагне "винятково подобатися".

"Не можна трансформувати рівень медичної допомоги в лікарнях і поліклініках, коли ти дивишся на медиків як на електорат/потенційний ризик для місцевих виборів восени. Сьогодні і Зеленський, і Радуцький, і Максим Степанов захищають винятково власні політичні інтереси і статус-кво давно діють у регіонах медичних еліт і фармацевтичної мафії. Якщо багато слухати маячню Глузмана про ЦРУ і "світову змову", то можна навіть не відчути, як перетвориш усю країну на дурдом. Якщо вважати голосом "бідних лікарів" мільйонера Тодурова, то можна навіть не відчути, як усі осудні лікарі підуть. Якщо для протидії пандемії залучати «експертизу» інфекціоністки-расистки Голубовської, то можна за три місяці й досі не зуміти тестувати людей на COVID-19 в достатніх масштабах і не забезпечити медиків елементарними засобами захисту", - зазначила Супрун.

"Медикам - зрівнялівку і рабство, пацієнтам - страх, страждання і смерть, Зеленському та Ко - закордонні клініки та високі рейтинги. Українцям пора дорослішати, вимкнути телевізор і розуміти наслідки власних рішень", - додала вона.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медичної реформи в її нинішньому вигляді.

LB.ua пізніше стало відомо, яким чином влада збирається "поліпшити" другий етап реформи. Так, план полягає в тому, щоб скасувати контракти з усіма 1645 установами, які підписала Нацслужба здоров'я. І гроші розподілити не за принципом, який закладає реформа - залежно від кількості послуг, а за історичним принципом, тобто кожна установа отримає стільки, скільки у 2019 році. Якщо цей план буде затверджено, приватні клініки, які підписали контракти з НСЗУ, в цьому році від держави не отримають взагалі нічого.

По суті, це є скасуванням другого етапу реформи.

Із заявою про те, як зміниться реформа, сьогодні виступив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький і головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram