ГоловнаСуспільствоЖиття

Рівень води в Десні впав до мінімуму за 140 років спостережень

Різниця з нормою становить більш ніж 5 метрів.

Рівень води в Десні впав до мінімуму за 140 років спостережень
река Десна
Фото: uk.wikipedia.org

Рівень води в річці Десна в Чернігові впав до мінімуму за 140 років спостережень.

Про це повідомив голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Станом на ранок сьогоднішнього дня маємо показник 145 см над "0" поста. Для порівняння: нормальним середнім рівнем для Десни в цей період вважається 680 см над "0" поста. Оскільки зазвичай щороку на цей час припадає пік весняної повені. Зараз ж метеорологи б'ють тривогу - різниця з нормою становить понад 5 метрів. Подібна ситуація і на інших територіях області", - розповів Прокопенко.

Він додав, що таку ситуацію зафіксовано вперше за 140 років досліджень. У разі спеки і відсутності опадів улітку рівень води може сягнути критичного - до 50-70 см над "0" поста.

За словами Прокопенка, крім кліматичних факторів, зневодненню водойм також сприяє неконтрольоване осушення територій і стихійні розорення луків і пасовищ у прибережних захисних смугах.

У зв'язку з цим при ОДА створили спеціальну робочу групу з представників Державної екологічної інспекції, Держгеокадастру та Деснянського басейнового управління водних ресурсів, які інспектуватимуть ситуацію в регіоні.

Нагадаємо, в квітні в Україні зареєстрували найнижчий за століття рівень води в річках. Це обумовлено безсніжною зимою і відсутністю дощів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram