ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд відмовився штрафувати жителя Чернівецької області за відсутність маски в громадському місці

На суді чоловік заявив, що живе в селі і не мав можливості купити маску або виготовити її, а безкоштовно маску ніхто не пропонував.

Суд відмовився штрафувати жителя Чернівецької області за відсутність маски в громадському місці
Фото: Думская

Кельменецький районний суд Чернівецької області відмовився штрафувати місцевого жителя, який перебував в громадському місці без захисної маски. Про це йдеться в постанові суду.

У матеріалах справи йдеться, що 6 квітня близько 12:00 чоловік перебував без захисної маски на зупинці громадського транспорту села Нагоряни Кельменецького району.

На нього склали протокол за порушення постанови Кабміну "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19".

На суді чоловік заявив, що живе в селі і не мав можливості купити маску або виготовити її, а безкоштовно маску ніхто не пропонував. Громадянин розкаявся в скоєному.

Суддя закрив справу через відсутність складу правопорушення, зіславшись на ст. 8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». У ній йдеться, що фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється за рахунок коштів держбюджету і місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом, - за рахунок коштів підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, а також коштів фізичних осіб.

Суд також зіслався на те, що в справі немає доказів, які б підтверджували, що порушник за власні кошти зобов'язаний купити або виготовити маску, або доказів того, що йому оплатили витрати на маску.

Також суд постановив, що вказане рішення може бути оскаржене в апеляційному суді.

Нагадаємо, з 6 квітня в Україні заборонено перебувати в громадських місцях без одягнутих засобів індивідуального захисту - респіратора або маски (можна саморобної).

Раніше в сумах на 17 тис. гривень оштрафували чоловіка, який без маски зайшов в "АТБ". На суді він заявив, що пішов у магазин без маски, оскільки як їх немає в продажу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram