ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Нацполіція і релігійні громади шукають консенсус у проведенні богослужінь і свят у період карантину

Уже відбулися дві зустрічі.

Нацполіція і релігійні громади шукають консенсус у проведенні богослужінь і свят у період карантину
Фото: facebook/Митрополит Епіфаній

Посилення карантинних заходів, які Кабінет Міністрів запровадив з 6 квітня, де серед загального масочного режиму і заборони залишати будинки без вагомої причини, вводиться також обмеження на участь у релігійних заходах, викликало стурбованість у низки релігійних громад в Україні. За інформацією джерел LB.ua в релігійних колах, щоб знайти консенсус у деталях, представники Національної поліції вже двічі спілкувалися онлайн з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних громад.

По тематичний коментар LB.ua звернувся до керівниці Держслужби з етнополітики та свободи совісті Олени Богдан.

"Нацполіція і релігійні громади прагнуть забезпечити безпеку здоров'я людей з розумінням і повагою до духовних потреб. Дуже важливо, щоб були взаєморозуміння і координація зусиль. Виникають питання, яким чином інтерпретувати постанову Кабінету Міністрів, спрямовану на посилення карантинних заходів, у контексті богослужінь і релігійних свят. Це стосується як Великодніх свят, які в Україні святкують дуже багато, так і свят юдеїв, мусульман, інших релігійних громад, які відбудуться в найближчі тижні. Ми чекаємо на такі роз'яснення - їх важливо отримати якомога швидше", - зазначила Олена Богдан.

При цьому вона навела приклад Елладської і Антіохійської православних церков за межами України, які прийняли рішення проводити великодні богослужіння без фізичної присутності парафіян. А Великодню літургію з їх участю перенесено на кінець травня. Без участі вірян, нагадала голова Держслужби з етнополітики, проходять богослужіння і у Ватикані.

"Ці заходи вводяться з однією метою - для того, щоб уберегти здоров'я людей. Якщо ми будемо робити максимум кроків для захисту, швидше зможемо нормалізувати ситуацію і повернутися до нормального життя. Сподіваємося, що буде налагоджено чіткі канали комунікації між релігійними організаціями та Національною поліцією, щоб у разі неправильної інтерпретації постанови на місцях релігійні громади могли оперативно отримати необхідну допомогу", - вважає Олена Богдан.

Вона також зазначила, що декілька телеканалів в Україні транслюють богослужіння і проповіді - це канали "UA Перший", "UA Культура" і "UA Крим". На сайті Релігійно-інформаційної служби України є перелік різних онлайн-трансляцій богослужінь.

У цій ситуації, на думку голови Держслужби з етнополітики та свободи совісті, потрібні чіткі роз'яснення та рекомендації з боку МВС і Національної поліції як реалізатора рішень, які зведуть до мінімуму можливі непорозуміння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram