ГоловнаСуспільствоВійна

“Волонтери знов об’єднались для допомоги ЗСУ як у 2014-му”, - радник Командувача Сухопутних військ ЗСУ

Збройним силам потрібна де-бюрократизація

“Волонтери знов об’єднались для допомоги ЗСУ як у 2014-му”, - радник Командувача Сухопутних військ ЗСУ
Фото: https://www.facebook.com/Ukrmilitarymedic

Всі військові волонтери, що займаються допомогою Збройним Силам, зараз знову, як і у 2014 році, об’єднали свої зусилля для того, щоб

 допомагати військам і забезпечити їх засобами захисту, масками, антисептиками. Про це заявила Альона Шевцова, член Ради волонтерів МОУ та радник Командувача Сухопутних військ ЗСУ під час онлайн-круглого столу, організованого спільно Інститутом Горшеніна та Українським інститутом безпекових досліджень (УІБД).

За її словами, в основному ЗСУ закупили засоби захисту на медичні підрозділи. “Від сьогодні всі люди за межами будинків мають бути у масці, так само і військовослужбовці. Кожен має бути в масці. Але масками держава, нажаль, не має можливості їх забезпечити. Дефіцит цих засобів зараз великий. У резервах цих засобів не було. Тому, відповідно, бракує масок, бракує антисептиків”, - зазначила Альона Шевцова.

При цьому, вона вважає, що “Міністерство оборони що може, робить. Виділені кошти, через медичні департаменти щось закуповують, і виділяється невелика кількість. По маскам, наприклад, за інформацією від Сухопутних військ, від медичних сил отримано 9,5 тисяч масок на війська, респіраторів від командування сухопутних військ – 38,5 тисяч, біля 10 тисяч масок отримано від волонтерів, 57 тисяч масок вони відшили власними силами. Але на передовій маски з марлі не можуть бути засобом захисту, який дієвий. Тому що цю маску потрібно прати, прасувати і, зрозміло, таких можливостей там немає. Крім того, створюються лазарети і люди, які приїхали з відпусток та мають певні побоювання, до обстеження розміщуються в ізоляторах”, - розповіла Шевцова.

На думку волонтерки, для відповіді на виклики в умовах пандемії потрібна акнайшвидша де-бюрократизація управління збройними силами країни: “Зараз потрібно швидко приймати рішення. У нас дуже бюрократизована система. Від військових нижчої ланки надходить дуже багато пропозицій, як би їм було зручно працювати. Можливо, варто прислухатися. Наприклад ,у мене пропозиція, щодо розширення переліку аптечки медичної, а саме, – додати туди маски, рукавички, антисептик спиртовий, і видати наказ шодо надання командирам частин права розподілу медичної статті. Потрібна антибюрократизація, щоб було декілька дієвих інструментів, щоб один з них могли використовувати, коли інші не працюють” - зазначила О. Шевцова.

Також необхідним в умовах протистояння із ворогом є вчасне і об’єктивне інформування суспільства щодо поточного стану Збройних сил, вважає радник Командувача Сухопутних військ ЗСУ.

Можна звернутися до суспільства, до благодійників, щоб вони допомогли Збройним Силам, якщо є потреба. Приховування інформації і повідомлення що «у нас все добре», на сьогоднішній день є злочином. І об’єктивно потрібно у першу чергу захистити людей на передовій. Це дуже серйозно, це люди, яких треба берегти у першу чергу.

Ворог завжди буде будь-яку вигідну ситуацію використовувати інформаційно. Я, поки що, не спостерігаю щоб активно використовувалася пандемія, стосовно Збройних Сил, але дуже часто поступає інформація, що збройні сили “будуть голодні, що на них уваги не звертають і т.д.”. Більшість людей знаходиться у складних умовах, і вони не будуть шукати і перевіряти інформацію, вони бачать новину, читають, і вона на них впливає”, - зазначила Олена Шевцова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram