ГоловнаСуспільствоЖиття

У київському метро за рік виявили сім випадків жебрацтва з дітьми

Цьогоріч - лише один факт.

У київському метро за рік виявили сім випадків жебрацтва з дітьми
Фото: Макс Требухов

Національна поліція у 2019 році виявила сім випадків жебрацтва з дітьми, а у 2020 – усього один. Про це LB.ua повідомили в поліції.

Жебрацтво в Україні не заборонене, але якщо за цих обставин використовуються діти, то поліція може скласти протокол за ст.184 КУпАП – невиконання батьками або особами, які їх замінюють, обов'язків з виховання дітей. Якщо на порушника складуть три протоколи, то може бути відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.150 КК України – експлуатація дітей. За це передбачено обмеження волі до трьох років. Також дитину повинні забрати в батьків.

"В метро масово жебракують, використовуючи дітей, що є кримінально караним злочином, передбаченим ст 150–1 КК. Ми проводили лікнеп у нашій групі і закликали громадян не бути байдужими, викликати поліцію, якщо вони стали свідками таких злочинів. При цьому громадяни самі часто скаржаться, що поліцейські на виклик або не приїжджають, або не знають, як реагувати", – розповіла співзасновник інтернет-платформи "Захист прав дітей", колишня поліцейська Зоя Мельник

Також у поліції розповіли, що у 2019 році було 23 випадки розміщення несанкціонованої реклами і 20 фактів торгівлі в метрополітені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram