ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ: ми відновлюємо не СЕС, а систему епіднагляду

"Ми збираємося відновлювати систему готовності до реагування".

МОЗ: ми відновлюємо не СЕС, а систему епіднагляду
Фото: Кабмин / Youtube

Міністерство охорони здоров'я офіційно підтвердило, що має намір відновити систему забезпечення епідеміологічного нагляду і готовності до реагування.

Про це оголосив заступник міністра Віктор Ляшко на брифінгу в понеділок.

За його словами, це станеться вже найближчим часом.

"Ми збираємося відновлювати не санітарно-епідеміологічну службу, ми збираємося відновлювати систему готовності до реагування, в тому числі на епідеміологічні небезпеки, радіологічні ризики, ризики, пов'язані з токсикологічним характером. Це буде комплексний характер", - сказав Ляшко, відповідаючи на питання журналістів.

Нагадаємо, функція контролю і нагляду за епідситуацією належала Державній санітарно-епідеміологічній службі до вересня 2014 року, коли Кабмін заявив про її ліквідацію. Таке рішення було прийнято через те, що повноваження з контролю створювали багате поле для корупції.

Функції СЕС розділили між Міністерством аграрної політики та Міністерством охорони здоров'я, при якому створили Центр громадського здоров'я. При цьому новій структурі не дали право проводити перевірки виконання вимог епідбезпеки, її робота лежить переважно у сфері моніторингу.

У вересні 2019 року стало відомо, що СЕС можуть відродити під іншою назвою, а в лютому при РНБО відбулася нарада, де МОЗ рекомендували відновити санітарно-епідеміологічну службу у зв'язку із загрозою коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram