ГоловнаСуспільствоЖиття

​Росія повинна відпустити українських рибалок через 10 днів після арешту, - глава ДПСУ

"Немає жодних підстав стверджувати, що українці займалися незаконною риболовлею".

​Росія повинна відпустити українських рибалок через 10 днів після арешту, - глава ДПСУ
Сергей Дейнеко
Фото: Lb.ua

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко наголошує, що в зараз немає жодних підстав стверджувати, що затримані прикордонниками ФСБ Росії українські моряки займалися незаконною риболовлею.

Про це він заявив журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

"На цю мить інформації, яка б чітко вказувала на те, що затримані російською стороною громадяни здійснювали незаконний вилов рибних ресурсів, у нас немає. Тому ми можемо оцінювати тільки інформацію, яка є у нас і до якої ми маємо доступ", - сказав Дейнеко.

Він розповів, що дійсно 14 лютого маломірне судно вийшло за місця базування, а надалі з'явилася інформація про затримання судна з чотирма громадянами України.

"Ми зараз знаємо всіх громадян, які затримані. Робимо все можливе спільно з Міністерством закордонних справ України та іншими правоохоронними органами для якнайшвидшого повернення громадян на територію України", - наголосив глава ДПСУ.

Дейнеко також розповів, що затримані українці перебувають у слідчому ізоляторі на території тимчасово окупованого Криму - в Керчі. "Вчора так званий суд РФ притягнув їх до адміністративної відповідальності у вигляді арешту на 10 діб. Після цього вони в установленому порядку повинні бути повернуті на територію України", - наголосив він.

Дейнеко повідомив, що українці були затримані росіянами на відстані 30 миль від берега. Він також зазначив, що акваторія Азовського моря, відповідно до угоди між Україною і РФ, визначена як акваторія, в якій здійснюється спільне використання водних ресурсів, тому російські прикордонники мали право зупинити судно, оглянути, перевірити документи.

"У нас є тільки відео, оприлюднене російською стороною, де власник судна нібито зізнається в тому, що у громадян України не було зі собою документів, які підтверджують їхню особу, і які дозволяли б вилов риби. І, відповідно, мали заборонені знаряддя для рибної ловлі. Але я наголошую, що ця інформація на цю мить нами не може бути підтверджена", - сказав Дейнеко.

Нагадаємо, 15 лютого пресслужба прикордонного управління ФСБ Росії в анексованому Криму повідомила про затримання маломірного судна з чотирма громадянами України на борту. У неділю, 16 лютого, російський суд заарештував українців на 10 діб.

У 2018-2019 роках СБУ неодноразово фіксувала грубі порушення з боку ФСБ Росії щодо українських рибалок в Азовському морі. Згідно з даними контррозвідки, російська спецслужба незаконно затримує українців, а після погроз і шантажу домагається неправдивих свідчень про нібито браконьєрський вилов риби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram