ГоловнаСуспільствоЖиття

У Японії на заблокованому через коронавірус лайнері перебувають 25 українців (оновлено)

Інформація про наявність громадян України серед 10 підтверджених випадків з'ясовується.

У Японії на заблокованому через коронавірус лайнері перебувають 25 українців (оновлено)
Фото: ВВС

На борту закритого на карантин біля берегів Японії круїзного лайнера Diamond Princess перебувають 25 українців.

Раніше "Радіо Свобода" з посиланням на людину, яка перебуває на судні, повідомляло, що громадян України мінімум 20.

За словами співрозмовника, люди з хронічними захворюваннями можуть звертатися із запитами на ліки, яких вони потребують. Лайнер буде на карантині 14 днів.

Ресурс також зазначив, що звернувся в Міністерство закордонних справ України з проханням розповісти про стан здоров'я українців і заходи, які вживатиме Україна для допомоги своїм громадянам.

Тим часом МЗС офіційно ще не підтвердив, що на борту Diamond Princess можуть бути українці.

Оновлення. У Міністерстві охорони здоров'я України повідомили, що на круїзному лайнері Diamond Princess перебувають 25 громадян України.

"Національний координатор з ММСП Японії повідомив 5-го лютого про 25 громадян України, які перебувають на борту зазначеного круїзного лайнера", - інформує Центр громадського здоров'я українського МОЗ.

Повідомляється, що МОЗ Японії переводить пацієнтів з підтвердженою інфекцією нового коронавірусу в діагностичні лікарні і здійснює протиепідемічні заходи на судні. Інші пасажири - члени екіпажу, зокрема, які очікують результатів, повинні залишатися на судні мінімум 14 днів.

Згідно з даними Національного координатора з міжнародних медико-санітарних правил в Японії, влада Гонконгу 2 лютого повідомила про випадок захворювання, спричиненого вірусом 2019-nCoV, у пасажира, який перебував на борту лайнера з 20 січня. 25 січня після висадки в Гонконзі діагноз підтвердився. На підставі цієї інформації з 4 лютого міністерство поставило судно на карантин і проводить дослідження для пасажирів і екіпажу, які контактували з підтвердженим випадком і мають лихоманку або респіраторні симптоми.

Були відібрані зразки у 237 пасажирів і членів екіпажу, проводиться їх дослідження. На цю мить отримані результати тестування для 31 зразка, 10 з яких виявилися позитивними на 2019-nCoV.

Центр громадського здоров'я з'ясовує інформацію про наявність громадян України серед зазначених 10 підтверджених випадків.

За попередньою інформацією, 25 громадян України, які перебувають на борту судна, є членами екіпажу.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили в пресслужбі МЗС. Також у міністерстві зазначили, що це питання перебуває на особливому контролі в МЗС і Посольстві України в Японії.

За даними МЗС, на борту лайнера Diamond Princess перебувають 3700 осіб з 56 країн світу, з яких 2700 - пасажири, а решта - члени екіпажу.

"Зараз на борту лайнера японські медики вживають заходів з метою проведення діагностики серед усіх, хто перебуває на судні", - підкреслили в МЗС.

Влада Японії організувала життєзабезпечення судна і людей на борту, працює служба психологічної підтримки. Після завершення карантину буде організовано додаткове обстеження, після чого ухвалюватиметься рішення про залишення пасажирами борту лайнера.

Нагадаємо, сьогодні повідомляли, що на круїзному лайнері Diamond Princess підтвердили мінімум 10 випадків зараження коронавірусом. Кількість заражених може зрости, оскільки тестування ще триває, перевірили лише 300 пасажирів з 3700. Усі 10 випадків зараження сталися з людьми віком від 50 років. При цьому стан жодного із заражених не є серйозним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram