ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Перевірка Вінницького дитячого будинку виявила тарганів, алкоголь і сало в холодильнику для ліків

Багато продуктів були зіпсовані, термін придатності молока закінчився в 2019 році.

Перевірка Вінницького дитячого будинку виявила тарганів, алкоголь і сало в холодильнику для ліків
Фото: vn.20minut.ua

Перевірка омбудсмана Верховної Ради з прав людини в центральних областях Вінницького спеціалізованого дитбудинку виявила низку грубих порушень. Зокрема, в установі водяться таргани, а персонал у холодильниках для ліків зберігає сало й алкоголь, пише Vlasno.info

Одним з порушень є те, що на будівлі відсутня вивіска з повною назвою - "Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушеннями психіки Вінницької облради".

Кількість персоналу дитбудинку перевищує кількість вихованців - на 121 дитину працює 191 співробітник.

"Коли ми прийшли, нас ніхто не зустрів, не бачили ні лікарів, ані працівників, хоча їх, відповідно до штату, 191. Ми зайшли в ординаторську, а там троє лікарів сидять спілкуються. У холодильнику, де повинні бути ліки, зберігався алкоголь, протерміновані медичні препарати і дитяче харчування", - повідомив Ольховський.

Молоко зіпсувалося ще в 2019 році, що пояснили тим, буцім вважали терміном зберігання не 12, а 24 місяці.

На складі з продуктами і ліками помітили безліч тарганів, які живуть між стелажами і в шприцах. У холодильнику для їжі замість необхідних продуктів лежали свиняче копито, старий маргарин, таргани і гнилі яблука.

Серед вихованців є дві дитини з ВІЛ-інфекцією, але ліки для них теж протерміновані. Деякі ліки не мали ліцензій в Україні. У кожному з холодильників зберігалося сало. За словами працівниці дитбудинку, воно належить їй і вона про нього забула.

Також у поганому стані були ліжечка та матраци. У деяких дітей матраца вистачило тільки на половину ліжка.

Директор дитбудинку Надія Андрієвська заявила, що під час перевірки на роботі не було ні її, ні заступників. Омбудсман прийшов о 08:30, а працювати вони починають з 09:00.

На думку Андрієвської, за 13 років її роботи в цій установі було багато зроблено, але "маленькі недоліки перекреслюють усю роботу".

"Сало лежало не поряд з ліками, а в морозильнику. З приводу ліків - у нас були прострочені тільки чотири препарати, всі інші нормальні, а неліцензовані - подаровані благодійниками. Ми ці ліцензії замовили, але медсестра через хвилювання їх не надала", - заявила вона.

Відзначають, що минулого року на фінансування цього дитбудинку виділили 20 млн гривень. Перевірка туди прийшла після повідомлень про те, що біля сміттєвих баків поряд з дитбудинком викинули велику кількість іграшок.

Нагадаємо, в грудні працівники одного з департаментів омбудсмана разом з громадськими моніторами під час візиту в Стародобровільський психоневрологічний інтернат зафіксували факти жорстокого поводження, знущання, а також приниження честі і гідності підопічних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram