ГоловнаСуспільствоПодії

Іран передумав передавати Україні бортові самописці збитого літака МАУ

Учора голова комісії з розслідування аварії запевнив, що "чорні ящики" відправлять в Україну до кінця січня.

Іран передумав передавати Україні бортові самописці збитого літака МАУ
Фото: EPA/UPG

Голова комісії з розслідування аварій Іранської організації цивільної авіації Хасан Резаєфар заявив, що поки іранські експерти намагаються розшифрувати "чорні ящики" збитого українського літака і не ухвалили рішення передавати їх іншим країнам. Про це він сказав в коментарі іранському агентству IRNA.

"Ми намагаємося розшифрувати "чорні ящики" тут, в Ірані. Інакше ми можемо передати їх в Україну або Францію, але поки не прийнято ніякого рішення про передачу їх в іншу країну", - йдеться в повідомленні.

Раніше, 18 січня, Резаєфар підтвердив, що "чорні ящики" з авіалайнера МАУ будуть відправлені в Україну до кінця січня. Цитату чиновника розповсюдило іранське інформаційне агентство Tasnim.

До цього Резаєфар говорив, що Іран не володіє технологіями для розшифровки "чорних ящиків" сучасного Boeing 737, і вони можуть бути спрямовані до Франції.

Нагадаємо, літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії "МАУ" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, в тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Іран мав відправити в Україну чорні ящики до 15 січня включно, однак за заявами заступника генпрокурора Віктора Тріпака, Іран не передав їх. Без бортових самописців встановити всі причини трагедії літака МАУ буде неможливо.

17 січня стало відомо, що доступ до бортових самописців "на місці" отримає спільна група експертів з Канади, України та Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram