ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні не закриватимуть ЗМІ, що виходять не українською мовою, - "мовна омбудсманка"

Упродовж трьох років українські ЗМІ повинні створити україномовні версії.

В Україні не закриватимуть ЗМІ, що виходять не українською мовою, - "мовна омбудсманка"
Татьяна Монахова
Фото: ukrinform

У законі "Про забезпечення функціонування української мови як державної" чітко прописано, що ЗМІ впродовж трьох років повинні створити версію українською мовою, однак там не йдеться про те, що такі видання закриватимуть.

Про це на пресконференції повідомила омбудсманка з питань захисту державної мови Тетяна Монахова, передає "Укрінформ".

"У законі прописано, що є три роки на те, щоб ЗМІ - друкована преса, онлайн видання України - зробили україномовну версію своїх сайтів або своїх газет. Тобто ніхто не закриватиме і не заборонятиме видавати пресу іншими мовами", - сказала Монахова.

За її словами, ситуація в сфері обслуговування через певний час повинна бути такою: якщо громадянин України просить у певних закладах спілкуватися з ним українською мовою, то це треба робити. Якщо ж клієнт сам ініціює використання іншої мови, то і відповідати йому тією ж мовою можна.

Монахова також зазначила, що в особистому спілкуванні кожен має право спілкуватися будь-якою мовою.

Нагадаємо, Тетяна Монахова повідомила, що почне виконувати свої обов'язки через 6 місяців з дня призначення. На цей момент у неї немає ні офісу, ні команди, тому першим завданням вона назвала створення секретаріату.

Сьогодні, 10 грудня, нардеп фракції "Слуга народу" Максим Бужанський заявив, що подав у Раду законопроєкт про скасування мовного закону. Нардеп вважає, що закон нічого спільного із захистом і розвитком української мови не має.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram